10 Вересня, 2024
Спеки цього тижня в Україні не буде, – Укргідрометцентр

Спеки цього тижня в Україні не буде, – Укргідрометцентр

Потужної другої хвилі спеки цього літа вже не очікується, але певне підвищення температури все ж прогнозують в УкрГМЦ наприкінці цього тижня

Спеки цього тижня в Україні не прогнозують – у більшості регіонів до п’ятниці буде зберігатися комфортна погода з температурою повітря вдень +20°…+27°, нічними температурами +10°…+16°. Про це йдеться в коментарі для УНІАН синоптикині Укргідрометцентру Наталії Птухи,пише уніан

“ЗМІ писали, що за прогнозами неофіційних синоптиків, спека повертається – 40 градусів і вище, і називали дати з 5 по 15 серпня. Від Гідрометцентру таких заяв, що повертається потужна друга хвиля спеки не було. Дійсно, певне підвищення буде спостерігатися наприкінці цього тижня, є така ймовірність. Але на цьому тижні, принаймні до п’ятниці, в нас буде досить комфортна, спокійна погода. Ночі взагалі свіженькі, +10°…+16°. Вдень у більшості регіонів +20°…+27° до четверга буде зберігатися”, – сказала Птуха.

Вона зауважила, що у південній частині України і на Закарпатті очікується трошки вища температура – там вночі +13°…+18°, на узбережжі морів – до +21, а вдень +25°…+31°

“Тобто для цих регіонів це досить комфортна погода також”, – пояснила Птуха

За її словами, цей тиждень над Україною переважатиме поле високого тиску.

“Це антициклон. Його конфігурація складається так, що він простягається від Скандинавії до Чорного моря. Впродовж цих наступних 5 діб забезпечить нам у більшості областей погоду без опадів. Але в той же час, за рахунок того, що повітряні потоки переважно з північного заходу, в нас зберігатиметься у ці 5 днів такий досить комфортний фон температурний. По опадах. Трошечки вони можуть бути з 15 серпня: 15-16 – в Карпатах, на Закарпатті місцями короткочасні дощі з грозами. Але решта територій, в принципі, переважно без опадів. Ще 13-14 числа на північному сході – Сумщина, Харківщина, Чернігівщина – трошечки можуть бути певні короткочасні дощі невеликі. Це за рахунок того, що там  не настільки потужно буде впливати поле високого тиску”, – розповіла синоптикиня. 

Щодо погоди на найближчі вихідні Птуха зауважила, що наразі точний прогноз дати не можливо, бо атмосфера дуже рухлива і все може помінятися. Але наявні зараз тенденції вказують про можливе підвищення температури до позначок вище 30 градусів.

“Для Києва підвищення може бути до 30 градусів, а може навіть і вище – 32 градуси і навіть вище. Сильна спека в нас починається з 35 градусів, і ось до сильної спеки – до +34° – ймовірність є на вихідні. Якщо говорити про південь, то там може бути +35° і вище. Це вже сильна спека. Але все ж прогноз на суботу і неділю точний буде через 2-3 дні”, – сказала вона. 

Птуха пояснила, що “неофіційні” синоптики робили розрахунки і прогноз про повернення спеки в Україну з великою завчасністю, а синоптичні процеси склались по-іншому і хвиля тепла повела себе трошки по-іншому й пішла в інші країни. Зараз вона в країнах Балкан подекуди, в Бельгії, Греції. 

“Ми бачимо, що відтерміновувалась ця хвиля тепла вже багато разів. Один з факторів, це те, що вже серпень, вже стрімко збільшується в нас тривалість темного періоду доби, тобто ночі стають більш тривалими. І зараз бачимо надходження повітря з північних, північно-західних широт. Відповідно трошечки й знизилась в нас температура, особливо в нічні години. І це дається в знаки. Тому, якщо й буде ця наступна хвиля тепла, то наприкінці цього або на початку наступного тижня. І сподіваємось, що вона буде вже не такою тривалою і такою виснажливою як була та, що в липні”, – резюмувала Птуха. 

До України повертається спека – подробиці

Як повідомляв УНІАН, синоптик Ігор Кібальчич прогнозує, що цього тижня до України прийде сильна спека. За його словами, підвищений тиск забезпечить мешканцям України переважно суху і теплу погоду до кінця другої декади серпня.

За його розрахунками, у першій половині тижня очікується період похолодання і найбільш відчутно зниження температури відбудеться у північних та західних областях країни. Але вже з середини тижня та у вихідні до нас повернеться спекотна погода з південно-західної Європи. Особливо високі температурні показники фіксуватимуться у південних областях – місцями до +38 °С.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *