8 Серпня, 2025
Супер консервація огірків, після якого розсіл не каламутніє. Ним ще моя бабуся користувалася.

Супер консервація огірків, після якого розсіл не каламутніє. Ним ще моя бабуся користувалася.

Цим огірковим посолом ще моя бабуся користувалася, і я зізнатися, іншого не визнаю. Секрет простий, але працює безвідмовно. Головне – пропорції та якість інгредієнтів.

А ще я вам сьогодні не просто розповім про приготування огіркового розсолу, а нагадаю, як правильно закривати огірки. Скільки разів їх заливати, скільки вони мають стояти, чи потрібно зливати першу воду тощо. Тож обов’язково дочитайте статтю до кінця. Для початківців це дуже корисна інформація.

Як закрити огірки на зиму

  1. Отже, поїхали! Перше, що слід запам’ятати – це підготовка. Огірочки беремо невеликі, свіжі, бажано щойно з грядки. Якщо огірки закриватимете не відразу раджу замочити їх у холодній воді години на дві-три. Це щоб вони наситилися вологою і хрумтіли потім, як годиться.
  2. Поки огірки відмокають, готуємо банки. Миємо з содою, ретельно промиваємо та стерилізуємо – у духовці, над парою, кому як зручніше. Кришки теж кип’ятимо.
  3. Тепер про спеції. На одну літрову банку я кладу парасольку кропу, 2 шт гвоздики, 3 шт чорного перцю горошком, дрібку коріандру, 1 ч.л. сухі зерна гірчиці. Все це кладу на дно банки, потім щільно укладаю огірки.
  4. Далі кип’ятимо воду та заливаємо наші баночки з огірками. Даємо постояти 10 хвилин, поки закипає наступний чайник із водою. Воду з першої заливки зливаємо у раковину, вона для розсолу не підійде. Заливаємо огірки окропом вдруге. Даємо постояти знову ж таки 10 хвилин і зливаємо воду зі банок у літрову банку. Це необхідно зробити, щоб відміряти кількість рідини для приготування розсолу. Воду з кружки зливаємо в каструлю. Додаємо півсклянки окропу.

А тепер – розсіл! Тут головне пропорції. На 1 літр води беремо одну столову ложку солі (кам’яної, не йодованої!), 4 столові ложки цукру і 60 мл 9% оцту. Доводимо до кипіння, щоб сіль та цукор розчинилися і одразу вимикаємо.

  1. Заливаємо огірки гарячим розсолом до верху. Накриваємо кришкою і відразу закатуємо.
  2. Перевертаємо банки вгору дном, укутуємо ковдрою і залишаємо до повного остигання. Після того, як банки охолонули, переконайтеся, що кришки щільно прилягають, немає жодних підтікань. Якщо все гаразд, прибираємо банки у темне прохолодне місце – льох чи комору. Головне, щоб не було різких перепадів температури та прямих сонячних променів.

А тепер кілька секретів, щоб ваші огірочки вийшли ще смачнішим
По-перше, не перетримуйте огірки в розсолі при першій заливці. Інакше вони можуть стати м’якими.

По-друге, якщо хочете додати гостроти, покладіть у банку маленький стручок гострого перцю.
По-третє, на додаток до перерахованих вище спецій можна додати листя хрону. Вони не лише надають огіркам пікантного смаку, але й запобігають появі плісняви.
І нарешті, найголовніше – робіть усе з любов’ю та гарним настроєм! Тоді ваші огірочки обов’язково вийдуть хрусткими, ароматними та дуже смачними.

Приємного апетиту

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *