Хтось зараз здивується, мовляв, а в мене сам росте самосівом по всій ділянці, нічого не роблю, а врожай шикарний! Так, таке буває. А в когось навпаки: кволий, рідкий, тоненький. І ось доводиться клопотати над ним і танці з бубнами танцювати, щоб виростити добротні кущики.
Я поділюся своєю «інструкцією з догляду» про те, як виростити густий, пишний і насичено-зелений укропчик: що зробити після сходів, чим полити пізніше і таке інше.
Говоритиму про догляд, але не можу не згадати ще одну важливу річ. Це місце посадки кропу. Воно має бути сонячним. Кріп – культура світлолюбна, в тіні зелень буде мізерна та квола. Якщо ґрунт на ділянці піщаний, його потрібно обов’язково розбавляти компостом. Тому що у піску ні води, ні поживних речовин немає. Багатого врожаю в таких умовах чекати нема рації!
А тепер про мої рекомендації щодо догляду за кропом.
- Як тільки кріп дає перші сходи, обов’язково поливаю його нашатирним спиртом. Це легкозасвоюваний азот, який і потрібний для зростання пишної зелені. Мінеральні добрива використовувати не рекомендую: кріп зростає швидко, вони не встигнуть «подіяти». Гній із послідом теж: їсти після таких підживлень зелень мені якось не дуже приємно, та й чула думку, що гній погіршує смак кропу.
Тому для мене ідеальний варіант – нашатирний спирт: швидко діє, ніяк не впливає на смак, дає потрібний азот, доступний і бюджетний варіант, ще й поширення шкідників профілактує. Склад для поливу готую з 1 неповної чайної ложки нашатирю на 1 л води. Поливаємо не надто рясно, можна прямо по листі, в ідеалі – по вже зволоженому грунті. Нагадую: після появи сходів.
- Кріп не дуже вимогливий до поживності ґрунту, та й, повторюся, росте швидко. Тому ніякого режиму підгодівлі йому не потрібно. Єдине, що роблю – поливаю грядки вказаним вище складом, а через пару днів присипаю їх попелом у процесі розпушування ґрунту. А ще краще – поливаю попелевим настоєм (1 склянка попелу на 10 л води).
Навіщо? По-перше, у попелі є калій та фосфор, необхідні для врожайності, насиченого смаку та аромату зелені. По-друге, попіл розкислює ґрунт. У кислому ґрунті, в умовах нестачі фосфору (або відсутності можливості його засвоювати) кріп червоніє, виростає сухим, жорстким та зовсім не ароматним. Тому якщо у вас на городі ґрунт кислий, полив попелем – процедура обов’язкова (або внесення попелу перед посадкою). До речі, якщо фосфору в надлишку, кріп теж може червоніти, тому перестаровуватися з ним також не варто!
- Щоб кріп був пишним та густим, його потрібно обов’язково проріджувати. Якщо ви посіяли його досить щільно, обов’язково вищипніть частину рослин, щоб іншим було не так тісно.
Пам’ятаємо про світлолюбний характер цієї культури: листочки будуть затінювати один одного – будуть гірше рости, виростуть тоненькими та кволими. З’явилися сходи – прорідили, кріп підріс – ще прорідили. Тоді рослинам, що залишилися, точно вистачить живлення і вологи, вони виростуть пишними і пухнастими.
- Та й одне з основних правил догляду за кропом – регулярно поливати його. Сухого ґрунту і спеки він не пробачить, «віддячить» тим же – виросте сухим, несмачним та малоароматним. Звичайно ні про яку пишність і густоту мови бути теж не може.
Якщо на вулиці спекотно та сухо, поливати грядки бажано б щодня. І тоді зелень буде соковита та насичено-зелена