17 Вересня, 2024
Тариф на електроенергію з 1 серпня: скільки доведеться платити за 1 кВт*год

Тариф на електроенергію з 1 серпня: скільки доведеться платити за 1 кВт*год

В Україні тариф на електроенергію підвищили з червня з 2,63 до 4,32 грн за 1 кВт*год.

При тому в серпні вартість електроенергії переглядати не будуть.

Про це йдеться в публікації OBOZ.UA. Тариф ухвалено до травня 2025 року.

До цього моменту його не переглядатимуть, пояснили у Міненерго.

Ймовірно, наступного року вартість електроенергії буде залежати від цілої низки факторів, і зараз (в умовах повномасштабної війни) це практично неможливо спрогнозувати.

Водночас відключення ніяк не залежать від тарифу.

До підвищення цін у соцмережах розповсюджували теорію змови про те, що електроенергію відключають, щоб “підготувати” до зростання цін. Мовляв, краще платити більше, але мати доступ до струму.

Однак з приходом спеки в липні ситуація з відключеннями тільки загострилась, незважаючи на підвищення тарифу з червня.

Зараз середньозважена ціна купівлі-продажу електроенергії на ринку “на добу наперед” (Base) – 4,73 грн за 1 кВт-год. Якщо ж до цієї вартості додати транспортування, то можна стверджувати, що “ринкова” ціна на електроенергію становить 7,5 грн.

Однак далеко не в усіх країнах Європи для формування тарифу для населення орієнтуються саме на ринкову вартість. В Україні вартість струму для населення ніколи не була на ринковому рівні.

Чи правда, що в Європі дешевше, ніж в Україні?

Насправді вартість електроенергії в Україні залишається на значно меншому рівні, ніж у більшості країн Європи та всіх країнах ЄС. Нещодавно Євростат опублікував свіжу статистику.

Якщо порівняти ціни станом на другу половину минулого року в країнах Європи і чинну вартість струму для населення, то виявиться, що в Україні чи не найдешевший струм в Європі.

Середня ціна в країнах ЄС – 0,2847 євроцента за кВт-год (12,88 грн), тоді як в Україні – 0,095 євроцента (4,32 грн).

Найдорожча електроенергія в Німеччині – 0,4 євроцента (18,10 грн). На другому місці Ірландія, там за кожну кВт-год доводиться платити 0,379 євроцента (17,15 грн).

Євростат також враховує ціни в Туреччині (кандидат в ЄС). Там електроенергія коштує всього 0,0562 євроцента (2,54 грн). У Боснії і Герцоговині – 0,0845 євроцента (3,82 грн). Україна навіть після подорожчання залишається країною з чи не найдешевшим струмом

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *