30 Липня, 2025
То що робити із запліснілим варенням. Викинути чи пустити не переробку: відповідь знають не всі.

То що робити із запліснілим варенням. Викинути чи пустити не переробку: відповідь знають не всі.

Цвіль на варення, джемах, конфітюрах та повидлах – це проблема далеко не естетичного характеру. Залежно від ситуації можна завдати серйозної шкоди здоров’ю.

Розберемося, що можна вигадати в такій ситуації і чи можна просто зняти верхній шар з грибком і насолоджуватися закатками?

Цвіль – це що?
Це поросль грибків, які живуть у харчових продуктах. Весь пухнастий та різнокольоровий наліт на поверхні, це лише квіточки.

Незримі нитки грибка можуть йти углиб солінь чи варень.

Чи небезпечна пліснява?
Продуктом життєдіяльності грибка є мікотоксини та інші речовини, що потрапляючи в організм людини, провокують розвиток захворювань

Але найнебезпечнішим представником цього загону є збудник ботулізму. Наслідки отруєння таким продуктом можуть бути тяжкі.

Що вже казати, що запліснявілі продукти не варто вживати при проблемах з імунітетом, вагітним жінкам та дітям.

Що робити з варенням
Часто можна почути пораду, що прокип’ятивши таке варіння, можна його їсти без страху. Це не правда. Кип’ятіння чи заморожування не вбиває грибок на 100%.

До того ж не варто забувати, що крім нальоту на поверхні, пліснява говорить про те, що патоген, що оселився в банці, змінив склад, кислотність та інші якості продукту.

Тому зіпсовані грибком варення, джеми та інші домашні заготовки варто віднести до групи високого ризику, безпеку споживання яких ніхто не гарантує

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *