Цвіль на варення, джемах, конфітюрах та повидлах – це проблема далеко не естетичного характеру. Залежно від ситуації можна завдати серйозної шкоди здоров’ю.
Розберемося, що можна вигадати в такій ситуації і чи можна просто зняти верхній шар з грибком і насолоджуватися закатками?
Цвіль – це що?
Це поросль грибків, які живуть у харчових продуктах. Весь пухнастий та різнокольоровий наліт на поверхні, це лише квіточки.
Незримі нитки грибка можуть йти углиб солінь чи варень.
Чи небезпечна пліснява?
Продуктом життєдіяльності грибка є мікотоксини та інші речовини, що потрапляючи в організм людини, провокують розвиток захворювань
Але найнебезпечнішим представником цього загону є збудник ботулізму. Наслідки отруєння таким продуктом можуть бути тяжкі.
Що вже казати, що запліснявілі продукти не варто вживати при проблемах з імунітетом, вагітним жінкам та дітям.
Що робити з варенням
Часто можна почути пораду, що прокип’ятивши таке варіння, можна його їсти без страху. Це не правда. Кип’ятіння чи заморожування не вбиває грибок на 100%.
До того ж не варто забувати, що крім нальоту на поверхні, пліснява говорить про те, що патоген, що оселився в банці, змінив склад, кислотність та інші якості продукту.
Тому зіпсовані грибком варення, джеми та інші домашні заготовки варто віднести до групи високого ризику, безпеку споживання яких ніхто не гарантує