В даному рецепті є свої секрети, про які слід знати, щоб вийшли по-справжньому смачні деруни. І я напишу про ці нюанси, щоб з цього моменту на вашому столі були тільки ідеальні деруни.
Починати приготування потрібно з вибору картоплі. Виявляється, вона не вся однакова. І віддати перевагу потрібно крохмалистим сортам. Саме крохмаль буде добре склеювати коржі і вони не розпадуться. Проведіть невеликий тест.
Розріжте одину картоплю навпіл. Потріть дві половинки зрізами один про одного. Якщо крохмалю багато — вони «приклеяться» і нижній шматок НЕ відпаде, якщо будете тримати в руках тільки одну половинку.

А тепер давайте приступимо безпосередньо до приготування.
Інгредієнти:
- картопля — 5 шт.
- ріпчаста цибуля — 1 шт.
- яйце — 1 шт.
- сіль, перець — за смаком
- рафінована соняшникова олія
Покроковий процес приготування:
1. Картоплю помийте, потім почистіть.
Не складайте очищені бульби в миску з холодною водою — таким чином буде вимиватися крохмаль, а він нам потрібен. Тому просто сполосніть картоплю.
2. Очистіть цибулину і натріть її на самій дрібній тертці з зубчиками (терка для пюре). Ця терка найнебезпечніша, так що працюйте обережно, щоб не пошкодити шкіру на пальцях.

Важливо спочатку натерти саме цибулю, а потім в неї вже основний компонент. Саме цибульний сік не дасть потемніти картоплі, і у вас вийдуть гарні і рум’яні деруни.
3. Тепер в цибульну кашку потріть картоплю на цій же часниковій тертці. Періодично перемішуйте обидві маси, щоб картоплі посвітлішали. Крім цибулі є ще один метод не дати зіпсуватися кольором дерунам — на 1 кг картоплі потрібно додати 1 ст.л. кефіру або сметани.

4. Зараз технічний прогрес не стоїть на місці. І для полегшення своєї праці можна скористатися не теркою, на якій працювати потрібно довго, а звичайним блендером або електром’ясорубкою. Подрібнюйте одночасно цибулю і картоплю, порізавши їх на довільні шматочки.

5. У суміш картоплі та цибулі вбийте яйце, додайте сіль і перець за смаком. Перемішайте до однорідної маси. Консистенція готового тіста повинна бути, як у сметани. Якщо виділилося занадто багато рідини — просто зберіть її ложкою або трохи процідіть через сито.
Борошно в класичний варіант класти не потрібно. Воно зробить деруни гумовими і переб’є смак картоплі.
6. На середній вогонь поставте сковорідку і налийте в неї соняшникову олію, розігрійте до білого димку. Олії повинно бути не менше, ніж на 3 мм від дна.

7. Частіше перемішуйте заготовку, щоб крохмаль рівномірно розподілявся по всій масі. У розігріту олію викладіть столовою ложкою деруни. Не робіть їх грубими. Смажте з обох боків до золотистого кольору приблизно 2 хвилини.

Якщо оладки розвалюються, значить, в овочах мало крохмалю. Врятувати ситуацію можна, додавши 1 ч.л. картопляного крохмалю в тісто.
8. Готові коржі викладіть на паперові рушники, щоб позбутися від надлишків жиру.

9. Їсти деруни потрібно відразу ж, прямо з печі, поки вони гарячі. В охолодженому вигляді ці картопляні оладки вже не будуть такими смачними. Найчастіше до них подають сметану. У неї можна додати часник і зелену цибулю для більш яскравого смаку. А якщо ще в цей соус покласти перетертий сир — вийде мочанка, яку традиційно подають до дерунів.