Без підживлення жодна культура добре рости і плодоносити не буде, і тим паче помідори. Вони добре відгукуються на органіку, тому я використовую для них лише натуральні добрива. І одним із таких засобів є звичайний хліб.
Думаю, що у кожній сім’ї залишаються зачерствілі шматочки, які ми складаємо на сухарі для квасу. Або збираємо для годівлі сільськогосподарських тварин або свійської птиці, якщо такі є.
Так ось сухарі можуть використовуватися як «корм» не тільки для курей або худоби. Цей продукт дуже люблять помідори. У ньому містяться всі елементи для швидкого зростання, гарного розвитку та здоров’я рослин. А міцні помідори менше схильні до хвороб, атаки шкідників, та й плодоносити будуть краще.
Хліб насамперед корисний тим, що містить дріжджі. Зараз може хтось заперечити і сказати, що дріжджі всі загинули під час випікання хлібобулочного виробу, і мають рацію. Але нам і не потрібні у цьому випадку живі дріжджі. Є в продукті і ті речовини, які під впливом теплової обробки не розпадаються, це білок. Саме він і потрібний для наших помідорів.
Білкові сполуки в хлібі – ні що інше, як легкозасвоюваний азот для наших помідорів. Без нього культура не зростатиме і почне чахнути.
Крім білкових речовин, міститься в хлібі і комплекс вітамінів групи B. Вони не менш важливі для пасльонової культури. Саме вітаміни цієї групи відповідають за імунітет та стресостійкість рослин, дають помідорам енергію зростання. Але це не все. Ще в хлібі є органічний фосфор, який добре засвоюється рослинами.
Для приготування найціннішого підживлення на основі хліба нам знадобиться 10-літрове відро теплої води та 2 кг хлібних сухарів. Можна використати і не засушений хліб.
Забираємо ємність із вмістом у тепле місце для настоювання на пару діб. За цей час у нашому розчині з’являться мікроорганізми, які оздоровлять мікрофлору ґрунту.
Готовий настій виходить концентрованим, тому його обов’язково потрібно розвести водою. Один літр концентрату розводимо 10 л теплої води. Під кожний кущик виливаємо по 1 л добрива.
Замість хлібних сухарів можна використовувати і вологі пекарські дріжджі. Підживлення з них є більш поживнішим для помідорів.
Якщо комусь цікаво дізнатися, як правильно приготувати дріжджове підживлення, напишіть у коментарях. У наступних публікаціях я обов’язково висвітлю цю тему. А в рамках даного матеріалу моєю метою було висвітлити, наскільки безвідходно можна використовувати хліб у господарстві з користю. Бажаю всім чудового врожаю у новому сезоні