Я не можу пригадати момент, коли б відмовилася від скибочки (або двох) теплого домашнього хліба, тільки що вийнятого з духовки. Однак я знаю, що деяких людей лякає ідея піч його в домашніх умовах
Цей голландський хліб, запечений в духовці, неймовірно вологий і на смак не такий кислий, як хліб на заквасці. Він є ідеальним доповненням до будь-якої страви. Я роблю його постійно, тому що мені подобається, що його можна закинути в духовку прямо перед обідом або приходом гостей.
Складові
Все, що потрібно для приготування тіста, знайдеться в домі у будь-якої господині, цим рецепт теж мені імпонує. Нам знадобляться:
- 450 грам пшеничного борошна;
- 2 чайні ложки сухих дріжджів;
- 1 ½ чайної ложки морської солі;
- 375 мл теплої води.
Етапи приготування
У цьому рецепті немає ретельного вимішування, очікування, поки тісто двічі підніметься, і вичерпного переліку інструкцій, яких потрібно дотримуватися. Все максимально просто
Змішайте разом сухі інгредієнти, такі як борошно, морська сіль і дріжджі. Додайте теплу воду і перемішайте. Переконайтеся, що температура води становить близько 40 градусів, гарячішаю може вбити дріжджі і не дати їм піднятися.
Розмішайте тісто. Воно повинно мати форму кулі, бути липким на дотик і не зовсім однорідним за структурою. Накрийте миску змащену маслом поліетиленовою плівкою і щільно оберніть. Зверху накрийте вологим кухонним рушником. Поставте тісто в тепле місце на кухні (можна поставити в духовку, включену на мінімальну температуру), щоб дати йому відпочити не менше 18 годин, а краще добу
Через 24 години тісто підніметься в мисці, і на його поверхні з’являться дірочки. Присипте руки борошном і вимісити тісто, сформуйте кулю і дайте йому ще трохи постояти. Важливе зауваження: куля стане рихлим і м’яким, тому перекласти його в форму для запікання буде трохи складно. Так і має бути. Пізніше буханець буде виглядати трохи плескатої, так як тісто не еластичне.
Безпосередньо перед тим, як витягнути тісто з миски, поставте духовку на розігрів до 230 градусів. Помістивши тісто в заздалегідь розігріту духовку, ви отримаєте золотисто-коричневу хрустку скоринку. Використовуйте форму з кришкою. Легкий хліб без замісу потрібно випікати протягом 30 хвилин з кришкою і 15 хвилин без неї, тому її наявність має вирішальне значення. Підійде більшість звичайних круглих форм
Коли хліб буде готовий, вийміть його з духовки і поставте на решітку, щоб він трохи охолов перед подачею на стіл.
Всім, хто пробував приготувати своїми руками голландський хліб без замісу, рецепт сподобався. Мій улюблений спосіб є його – з тарілкою теплого супу або вмочуючи в суміш бальзамічного оцту і оливкового масла. Крім того, із залишків виходять приголомшливі бутерброди.