По цьому рецепту помідори мають дуже приємний смак і аромат. Раджу всім приготувати квашені помідори на зиму!
Інгредієнти:
- Помідори – 6 кг
- Часник – 12 зубків
- Листя хрону
- Перець пекучий червоний
- Перець чорний горошок
- Лавровий листок
- Зелень петрушки
- Зелень кропу
- Листя смородини
- Листя малини
- Листя вишні
Розсіл:
- Вода – 5 л
- Цукор- 5 столових ложок ( рівні) – 100 грам
- Сіль кам’яна ( не йодована ) – 10 столових ложок (з гіркою) – 350 г
- Коли викиснуть, на верх листя хрону всипати гірчичний порошок – 2 – 3 чайні ложки ( з гіркою), щоб повністю прикрити листя
Приготування
Для квашення я обираю круглі, тверді помідори. Добре їх помила і тепер на дно кожної банки кладу три лаврові листочки, кілька шматочків гострого перцю і кілька горошин чорного перцю.
На дно додаю часник чотири зубчики, розрізані навпіл. Потім кладу листочки малини, два листочки смородини, два листочки вишні і 2-3 гілочки петрушки.
Обов’язково 2-3 листочки хрону, нарізані на шматочки, а також гілочки кропу разом з парасольками.
На зелень викладаю помідори. Важливо, щоб помідори були не пошкоджені та не прим’яті. Закладаю їх щільно, але так, щоб не пом’яти.
Зверху на помідори кладу петрушку, листочки смородини, вишні, кріп і великі листочки хрону, так, щоб прикрити помідори повністю.

Беру 5 літрів холодної джерельної або криничної води. Якщо такої немає воду з-під крана кип’ятять і охолоджують
До води додаю цукор і сіль кам’яну, не йодовану. Добре розмішую, щоб все розчинилося.
Заливаю помідори розсолом так, щоб вони були повністю покриті, зверху кладу хрін.
Банки ставлю в глибоку тарілку, бо під час квашення розсіл може трохи витікати.
Залишки розсолу не виливаю, можливо, доведеться підливати. Закриваю банки пластмасовими кришками.

Помідори стоять на кухні три дні, потім я їх виношу в холодний підвал
Перед тим, як винести в підвал, посипаю зверху помідори меленою гірчицею це допоможе уникнути перекисання.
Смачного!
