Нещодавно відкрила для себе смачну страву — в’ялені помідори! Це улюблені ласощі італійців. Вони хороші як самостійна страва, і як салатна добавка. Звичайно ж можна придбати подібний делікатес у магазині, але ціни кусаються. То чому б не приготувати цю смачну страву самим?
Сьогодні хочу розповісти, як в’ялити помідори в домашніх умовах
В’ялені помідори
Для в’ялених помідорів необхідно вибрати томати певних параметрів:
із щільною, м’ясистою м’якоттю;
невеликих розмірів;
не перезрілі
чері, сливи та інші м’ясисті плоди підходять найкраще.
Помідори
Способи сушіння томатів
Томати можна в’ялити
в електросушарці,
в духовці
і просто на відкритому повітрі. У наших широтах немає такого спекотного сонця, як в Італії, тому найкраще для цієї мети підходять електроприлади.
В’ялені помідори у духовці
В’ялені помідори
Помідори миємо, витираємо та остаточно просушуємо.
Розрізаємо навпіл і з кожної половинки видаляємо плодоніжку та насіння з м’якоттю.
М’ясисті боковинки, що залишилися, розрізаємо навпіл для кращого сушіння і солимо за смаком.
Деко вистилаємо пергаментом і викладаємо томати шкіркою вниз.
Ставимо їх у розігріту до 100 °С духовку на 1 годину, залишивши дверцята злегка прочиненими для кращого випаровування вологи.
Через годину температуру слід зменшити до 60-70 ° С залежно від духовки.
Сушіть помідори ще 3 години, періодично перевіряючи ступінь їхньої готовності.
Важливо! У готовому вигляді часточки повинні бути м’якими, краї злегка зморщеними.
В’ялені помідори
Готуємо заливку:
Склянку олії розігріваємо на сковороді.
Додаємо дрібно нарізаний часник (3-5 зубчиків), улюблені спеції та трохи червоного перцю.
З’єднуємо напівфабрикати.
На дно стерилізованої скляної банки наливаємо трохи заливки.
Укладаємо частину в’ялених помідорів і заливаємо гарячою олією зі спеціями.
Чергуємо шари до заповнення банки.
В’ялені помідори в електросушарці
Помідори розрізаємо навпіл.
У кожній половинці видаляємо лише плодоніжку. Соковиту частину з насінням залишаємо.
Злегка солимо і зрізом нагору розкладаємо помідори на сітках в електросушарці.
Встановлюємо температуру 70 ° С і залишаємо на 10-12 годин. Я зазвичай лишаю на ніч.
Вранці перевіряємо готовність натисканням пальця на середину: якщо проступає сік, продукт слід досушити.
Обробка у маринаді:
В 1 л води додаємо півсклянки винного чи фруктового оцту та доводимо до кипіння.
Занурюємо в’ялені помідори і варимо 2-3 хвилини. Потім викладаємо на решітку та підсушуємо при кімнатній температурі кілька годин.
Підсушені томати шарами укладаємо у скляні банки, чергуючи з оливковою олією та спеціями.
Повна готовність продукту – за два тижні.
В’ялені помідори у мікрохвильовій печі
Помідори ділимо навпіл і повністю вичищаємо.
М’ясисті боковинки, що залишилися, складаємо в сотейник для мікрохвильової печі і змащуємо оливковою олією.
Злегка присипаємо цукром, сіллю та сумішшю прованських трав чи інших спецій.
Прогріваємо в мікрохвильовій печі 7 хвилин на потужності 800 Вт.
Зливаємо сік, що скупчився на дні, в окрему ємність і злегка остуджуємо помідори.
Повторюємо процедуру 2-3 рази, залежно від розмірів плодів.
Закладання в банки:
Злити сік з’єднуємо з 300 г оливкової олії, прогріваємо під мікрохвилями 1 хвилину і злегка остудити.
Остилі помідори шарами укладаємо в банки, пересипаючи часником та спеціями.
Зверху заливаємо сумішшю олії та соку.
Зберігання в’ялених помідорів
Не пройшли теплову обробку – у холодильнику 1-2 місяці.
Термічно оброблені – при кімнатній температурі від 6 місяців до року.
Можна зберігати у морозильній камері. Смакові якості зберігаються, але томати стають більш пухкими