У дачників не пропадає нічого, і все, навіть харчові відходи, використовуються на благо майбутнього врожаю.
Різні поживні настої готують на овочевих та фруктових очищеннях, а інші ентузіасти нахвалюють спиту чайну заварку і навіть каву. Кажуть, що для розсади немає нічого кращого.
Єдиної думки щодо цього немає, розповімо про переваги таких добавок.
Чайна заварка та кавова гуща
Кажуть, що у залишках спитої кави містяться деякі органічні речовини, що розкладаючись, покращують ґрунтовий склад. Не всі з цією думкою згодні.
Як альтернатива – можна викинути запаси кавової гущі у компостну яму. Тут вони перегниють швидше і можна отримати справді непогане добриво у перспективі.
Заварювання висушують і додають на дно ємності перед посадкою. Кавову гущавину просто змішують із ґрунтом перед посівом. Говорять, що після цього рослини менше хворіють.
Заварку обов’язково сушать перед використанням, а кавову гущавину обсмажують на сухій сковорідці.
Важливо знати
Чайна заварка, як кажуть городники, витягує вологу з ґрунту, тому важливо дотримуватися графіку поливу при її використанні.
А кава може підвищити рівень кислотності ґрунту, що також потрібно враховувати в обов’язковому порядку.
Ще заварка та кава допомагають відлякувати комах-шкідників, а якщо використовувати їх на грядці, то можна захистити молоду зелень від слимаків.
Джерело