Ароматні, пікантні та дуже смачні – чудовий спосіб зберегти зелені помідори на зиму!
Вам знадобиться (на 6 кг зелених помідорів):
Зелені помідори – 6 кг
Часник – 3-4 головки
Морква – 1 шт.
Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Корінь селери – 1 шт.
Петрушка – за бажанням
Чорний і запашний перець горошком – за смаком
Гвоздика, лавровий лист – за смаком
Для маринаду (на 6 л води):
Вода – 6 л
Сіль – 1 склянка (≈ 250 г)
Цукор – 2 склянки (≈ 400 г)
Оцет 9% – 1 склянка (≈ 200-250 мл)
Всі пропорції розраховані на 6 літрів рідини, чого вистачає на 6 кг помідорів.
Покроковий рецепт приготування страви:
Банки добре вимити. Кришки прокип’ятити 3 хвилини.
Моркву та цибулю нарізати кільцями. Селеру нарізати невеликими шматочками. Часник очистити та нарізати пластинками. Зелень помити та обсушити.
Помидори вимити. При необхідності видалити ущільнені ділянки у плодоніжки. Зробити надріз і вкласти всередину скибочку часнику (і листочок петрушки – за бажанням).
На дно кожної банки укласти:
Перець горошком, лавровий лист, гвоздику.
Кільця моркви та цибулі.
Шматочки селери.
Заповнити банки помідорами з часником усередині.
Закип’ятити воду та залити нею помідори. Дати постояти 15-20 хвилин (до комфортної температури). Злити воду, знову закип’ятити, повторно залити банки. Знову дати постояти і злити воду вдруге – її використовуємо для маринаду.
У злиту воду додати:
1 склянку солі.
2 склянки цукру.
Довести до кипіння.
Наприкінці влити 1 склянку оцту.
Відразу розлити гарячий маринад банками.
Відразу закатати чи щільно закрити стерилізованими кришками. Перевернути банки вгору дном і укутати до повного остигання.
Зберігати у прохолодному місці. Відмінно стоять усю зиму без додаткових умов. Помідори виходять щільні, ароматні, з легкою кислинкою та ноткою часнику