Навчимося робити смачні мариновані огірки на зиму без хрону та стерилізації банок.
Ось кроки, які допоможуть вам отримати вдалі заготовки та уникнути помилок, які ви робили раніше. Ми також розповімо, чому огірки здуваються та як правильно вибрати продукти для цієї консервації.
Покроковий рецепт приготування страви:
Почнемо з найважливішого — вибору та підготовки огірків. Відберіть красиві, цілі та свіжі огірки без ознак псування. Ретельно помийте їх у воді із використанням нової губки.
Потім замочіть огірки в холодній питній воді, краще через фільтр на 1-2 години. Якщо огірки були зірвані 2-3 дні тому, вистачить 2 години, якщо день або кілька годин тому, то вистачить і 1 години. Цей крок дозволить огіркам насититися вологи і не вбрати занадто багато маринаду з банки, зберігаючи при цьому крихкість.
Поки огірки набирають хрусткість, приступаємо до підготовки банок. Ретельно миємо їх тільки харчовою содою, використовуючи нову губку, щоб уникнути залишків миючих засобів.
Кип’ятимо кришки протягом 3 хвилин, а банки над парою – 10 хвилин, залежно від їхнього обсягу. Ви можете використовувати гвинтові банки з кришками, процес підготовки буде аналогічним. Цей крок допоможе унеможливити псування консервації, оскільки добре помиті банки забезпечать її тривале зберігання.
Після приготування банок відразу ж закрийте їх стерильними кришками, щоб зберегти чистоту. Це важливо, особливо для молодих господарок.
Парасольки кропу і лавровий лист залийте окропом на хвилину і промийте під холодною водою, щоб позбутися пилу і розкрити смак.
Видаляємо насіння та перегородки у солодкого перцю, нарізаємо його зручними шматочками для кращого укладання в банку.
Злити воду з огірків, зріжте кінчики, щоб видалити можливі залишки землі. Тримайте огірки у воді трохи більше 2-х годин.
Починайте закладати всі інгредієнти у стерильні банки. На дно покладіть половину парасольки кропу, часник, лаврушку, солодкий перець, та, за бажанням, кілька шматочків гострого перцю та перцю горошком.
Розташуйте огірки у банці першим поруч стоячи, а потім лежачи. Якщо висота банки не дає змоги поставити огірки стоячи, розріжте їх на кілька частин. Завершіть укладання другою половиною парасольок кропу.
Після заповнення банок залийте огірки кип’ятком на 15 хвилин і відразу накрийте кришками. Зачекайте, поки банки охолонуть та огірки прогріються.
Вилийте воду з огірків назад у каструлю. Закип’ятіть її знову та залийте огірки знову на 15-20 хвилин. Потім знову злийте воду. Підготуйте свіжий маринад на воді із сіллю та цукром.
Заливайте огірки окропом із сіллю та цукром до верху, залишаючи місце для оцту. Маринад ще вбереться в огірки.
Розлийте маринад по банкам, додайте оцет і накрийте кришками, закриваючи їх щільно, щоб запобігти доступу кисню.
Переверніть банки з огірками кришками донизу
Після того, як банки з огірками перевернуті кришками донизу, укутайте їх теплою ковдрою і залиште на 1-2 дні до охолодження. Це допоможе закріпити смак та аромат маринованих огірків.
Коли огірки пройдуть цей процес, ви побачите, як яскраво-зелені огірки перетворяться на гарний оливковий колір через доданий оцет. Ваше мариноване диво готове!
Ось що нам знадобиться для однієї літрової банки вам знадобиться:
500-530 г огірків (10-12 штук)
1/3 солодкого перцю
1 парасолька кропу
1 лавровий лист
4 горошинки чорного перцю
2 горошинки запашного перцю
1-2 зубчики часнику
0,5 ч.л. (25 мл) оцту 70% (або 9% оцту)
500 мл (2,5 склянки) окропу
0,5 ст.л. солі
1 ст.л. цукру