19 Вересня, 2024
Що потрібно зробити на Преображення Господнє 2024: сильна молитва

Що потрібно зробити на Преображення Господнє 2024: сильна молитва

Дізнайтеся, що відзначають у Преображення Господнє і як щасливо провести це свято.

На початку серпня православні віряни відзначають Преображення Господнє, одне з найважливіших у році церковних свят. Воно вважається третім найбільшим релігійним святом у році. В українців є багато давніх звичаїв цього дня. Народні назви, під якими відоме Преображення Господнє – Яблучний Спас, Другий Спас, Спас на воді. У це свято українці збирають і святять у церкві яблука.

Раніше Преображення Господнє або Яблучний Спас віряни відзначали 19 серпня. Однак 2023 року українська церква перейшла на новоюліанський календар, у якому всі церковні дати переносяться на 13 днів раніше. За новим стилем свято настає 6 серпня.

Що відзначають на свято Преображення

На Преображення віряни згадують біблійну подію, яка сталася за 40 днів до страти Ісуса на хресті. Одного разу він разом з апостолами Петром, Іоанном та Яковом піднявся на гору Фавор для молитви. Там його учні втомилися і ненадовго заснули. Просунувшись, вони побачили незвичайне біле світло навколо вчителя. Водночас із небес пролунав голос Господа, який підтвердив, що Ісус є його сином. Христос попросив апостолів нікому не розповідати про цю подію.

Молитва на Преображення Господнє
Молитва на благословення

Боже, Ти в славному преображенні Твого Єдинородного Сина підтвердив таємницю віри свідченням Отців і чудово явив славу, що чекає на Твоїх усиновлених дітей. В ім’я Святого Духа, Боже, на віки віків. Амінь.

Молитва на здоров’я

Всемогутній Боже, що преобразився перед апостолами на горі Фавор, дай мені дар здоров’я і сили. Проникни своєю благодаттю в кожну клітину мого тіла, зціли мої хвороби і покажи Свою милість. Нехай преображення Твоє буде для мене знаком духовного і фізичного відродження. Амінь.

Що можна і що не можна робити у свято Преображення Господнього

Сьогодні можна відвідати церковне богослужіння або ж самостійно помолитися вдома. У храм на Преображення приносять для освячення яблука, фрукти, мед, букети трав. Потім з’їжте освячені яблука сирими для міцного здоров’я. Традиційними для свята є яблучні страви.

Заборони на Преображення Господнє не відрізняються від інших церковних свят. Цього дня не можна:

сваритися, сперечатися, лаятися, заздрити та мстити іншим людям;
зловживати спиртними напоями та переїдати;
займатися важкою фізичною працею;
освячувати в церкві алкоголь, м’ясо, кров’янку.

Також 6 серпня не можна їсти м’ясо, молочні продукти та яйця, оскільки триває Успенський піст.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *