Деякі вважають моркву доволі примхливою городною культурою: не у кожного виходить її виростити, а якщо виходить, то коренеплоди нерідко виходять дрібними. Що потрібно враховувати, щоби отримати якісний урожай?
Насамперед слід звернути увагу на грунт, причому й не так його склад, скільки на структуру. Грунт повинен бути досить пухкий і проникний для повітря. Втім, на дуже бідних та неродючих ґрунтах морква теж рости не стане. А якщо так, то варто своєчасно удобрювати землю. Цим правилом багато городників нехтують, думаючи, що морква буде добре рости і без підживлення. Насправді, це не так. Інформує Майстерня ідей.
Грядки для моркви потрібно готувати осінню. У цей час слід внести в них перепрілий гній. Але якщо перед цим на цьому місці вирощувалися якісь інші рослини, які підживлювали перегноєм, то гній не потрібно вносити. Для зменшення кислотності слід внести в ґрунт деревну золу – з розрахунку 150 г на 1 квадратний метр.
Насіння моркви готується за тиждень до посіву. Їх бажано замочити у розчині перекису водню. Достатньо 15 хвилин, після чого ганчірочку з насінням промивають водою і закопують у землю на п’ять днів. Після цього можна приступати до висіву на грядки.
Перед тим, як опускати в борозенки насіння, слід підготувати добриво: компост поєднується з яєчною шкаралупою, деревною золою та невеликою кількістю нітрофоски.
Суміш розподіляється по грядці, на неї висаджується насіння і присипається ґрунтом. Зверху посадку слід присипати деревною золою, змішаною з тютюновим пилом.
Не варто, однак, сипати надто багато добрив. Навіть для вимогливої моркви є розумні межі, перевищення яких принесе рослинам (і самому городнику) одні неприємності.