Приблизно у середині липня потрібно викопувати озимий часник. Звичайно в різних областях час дозрівання різний, тим більше, що весна цього року була схожа на листопад та й літо непередбачуване. Хтось почне викопувати після Петра і Павла, хтось у серпні.
Але щоб часник добре зберігався, його потрібно правильно підготувати до викопування. Підготовку починають, як правило, за 3 тижні до збирання врожаю. Сигналом є пожовтіння листя.
Припинити полив
Досвідчені городники рекомендують за 3 тижні до передбачуваної дати збирання повністю припинити полив. Просушування піде на користь цибулинам і добре вплине на зберігання. Якщо продовжувати поливати, то покривні лусочки не висихатимуть, що у свою чергу призведе до загнивання врожаю.
Помилки з поливом роблять недосвідчені дачники. Бачачи, що листя жовтіє, вони намагаються «допомогти» рослині і старанно її поливають.
Всихання листя – природний процес, який сигналізує про дозрівання.
Відгребти землю від головок
Взагалі цю процедуру рекомендують починати проводити, коли з’являться стрілки. Але бажано це зробити і за 1-2 тижні до збирання врожаю.
Якщо грядка з часником невелика, можна підручними інструментами акуратно відгрібти землю так, щоб на поверхні стирчала половина головки. Такий метод сприяє збільшенню головок та їх кращому зберіганню.
Часник озимий, тому він готується до зимівлі. Йому б глибше в землю, куди й тягне його коріння. А тут форс-мажор – землю забрали. У рослини стрес і вона намагається в найкоротші терміни накопичити по максимуму поживних речовин.
Крім того, оголена цибулина не дасть городнику пропустити збирання. Видно, в якому стані покривні лусочки, видно який колір у головки. Тож якщо вона почне «розвалюватися» на зубчики, це означає, що викопувати часник потрібно було вчора.
Якщо грядок багато, то відгрібання від кожної цибулини – справа трудомістка. В цьому випадку потрібно провести розпушування. Обережно розпушити землю навколо кожної часниччини та між рядками.
Зав’язування листя вузлом
Метод викликає багато суперечок, але заради експерименту варто спробувати.
Городники зі стажем стверджують, що цей агроприйом позитивно впливає на зберігання часнику і називають цей метод «дідівським».
У середині літа листя часнику починає в’янути, але відбувається це не так швидко, як у цибулі. Якщо ж закрутити їх у вузол, то листя почне усихати швидше. Відповідно всі поживні речовини «перетечуть» у цибулини, і вони швидше дійдуть «до кондиції».
Чи працює це можна дізнатися лише дослідним шляхом. Але варто мабуть спробувати. І коли залишені стрілки на часнику почнуть випрямлятися (а це індикатор того, що часник ось-ось дозріє), їх треба прибрати, а пір’я зав’язати вузлом. За кілька тижнів викопувати часник