7 Вересня, 2025
Як сушити і де зберігати грецькі горіхи: ростуть у багатьох, а збирають їх неправильно

Як сушити і де зберігати грецькі горіхи: ростуть у багатьох, а збирають їх неправильно

Грецькі горіхи на дачній ділянці — це вже звичне дерево, як яблуня, груша або абрикос.

Якщо природа цього сезону обдарувала вас багатим урожаєм горіхів, постарайтесь зібрати і заготовити їх правильно. Розкажемо, коли братися до збирання врожаю і як зрозуміти, що вони дозріли.

Час збирати горіхи
Збір врожаю горіхів починається з початком осені та закінчується приблизно у середині жовтня. Визначальним моментом є сорт, погода та клімат.

Про те, що волоські горіхи дозріли, говорять тріщини, які з’являються на навколо плода, а листя на дереві починає жовтіти.

Причому першими дозрівають горіхи, що ростуть на південній стороні дерева. Бажано, щоб вони дозрівали на дереві.

Як сушити горіхи
Горіхи очищають від оболонки. Якщо не одягнути рукавички, то руки забарвляться йодом, який буде складно змити. Якщо оболонка не знімається, горіхи потрібно залишити у сухому та темному місці на кілька днів. Вони дозріють і будуть легко чиститись. Перед сушінням очищені горіхи миють у холодній воді та розкладають в один шар, періодично перевертаючи.

Їх потрібно залишити в приміщенні, яке добре провітрюється, при температурі повітря 26-30 градусів Цельсія. Сушіння займе від 4-5 діб до 2 тижнів.

В електричній сушарці або духовці горіхи сушать при температурі 45-55 градусів. Чим мокріші горіхи, тим нижча температура має бути в ході сушіння.

В електросушарці достатньо температури 45 градусів, в духовці не більше 62. Якщо сушити при вищій температурі, то ядра стануть темними та непридатними для споживання.

Горіхи висохли
Для цього краще розколоти кілька плодів. Ядра у них мають бути світло-коричневого кольору, щільними, але легко ламатися. Смак має бути приємним, не гірким. Якщо горіхи висушити погано, у них почне рости пліснява.

Як зберігати грецькі горіхи
Зберігають урожай у прохолодному, сухому та темному місці. Допустимою вважається температура 5-15 градусів, а вологість 40-60%. Можна використовувати ящики та мішки, коробки та паперові пакети, але з умовою нормальної вентиляції. Неочищені горіхи пролежать 2 роки, а при кімнатній температурі трохи більше року.

Очищені горіхи зберігають у холодильнику у контейнерах чи пакетах трохи більше 4-5 місяців.

Можна заморозити ядра, тоді вони пролежать понад рік. Після розморожування не забудьте підсушити горіхи в духовці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *