7 Липня, 2024
Байден і Макрон дали “зелене світло” передачі Україні прибутку від заморожених активів РФ Screenshot

Байден і Макрон дали “зелене світло” передачі Україні прибутку від заморожених активів РФ

Президенти США та Франції Байден та Макрон підтримали використання доходів від заморожених російських активів на користь України.

Хазяїн Білого дому Джо Байден і французький лідер Еммануель Макрон під час зустрічі в Парижі цього тижня узгодили “дорожню карту”, в якій, зокрема, підтримали передачу Україні прибутку від заморожених активів Росії.

Про це пише Reuters.

У промові президент США підтвердив тверду підтримку України та союзників з боку Вашингтона.

Використання прибутку від заморожених російських активів викликало занепокоєння у деяких західних країн, однак у Міністерстві фінансів США повідомили у вівторок, що Вашингтон і союзники з “Великої сімки” досягли прогресу у цьому питанні.

У середині травня глава американського зовнішньополітичного відомства Ентоні Блінкен заявив, що Білий дім має намір скористатися виданими Конгресом повноваженнями щодо вилучення російських активів.

Тим часом, глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив про активну роботу української команди над тим, щоб на саміті G7 в Італії наступного тижня були прийняті амбітні рішення щодо використання заморожених активів РФ.

Міністр повідомив в інтерв’ю “Укрінформу”, що Київ розуміє занепокоєння партнерів у цьому питанні, проте є всі законні підстави для використання не лише прибутку, а й самих заморожених активів. Міжнародне право чітко визначає ці підстави.

Коментуючи побоювання партнерів щодо стабільності резервних валют, шеф української дипломатії назвав їх значно перебільшеними.

Міністр наголосив на сміливості Естонії, яка нещодавно де-юре дозволила використання заморожених російських активів.

До цього повідомлялося, що перша виплата Україні надприбутку від користування замороженими активами РФ на території ЄС має відбутися у липні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *