11 Вересня, 2024
Вчені б’ють на сполох через рекордну спеку і попереджають: це ще не все

Вчені б’ють на сполох через рекордну спеку і попереджають: це ще не все

Кліматична криза цілком реально “доб’є” планету: останні 13 місяців стали найспекотнішими за всю історію спостережень за кліматом.

Вчені звертають увагу на небачену раніше екстремальність ураганів, Європі та більшій частині регіонів у всьому світі загрожують хвилі спеки. Але і це, схоже, ще не все, пише Inverse.

За даними Європейської комісії Copernicus, період із червня 2023 року по червень 2024 року включно став найспекотнішим за всю історію спостережень. Вчені б’ють на сполох і попереджають, що нинішній рік не лише рекордний через спеку, але також тимчасово відсунув Землю від “ключового кліматичного орієнтиру”

Загалом річна температура минулого року була на 1,64°C вище за середню температуру 1850-1900 років, що було зафіксовано до того, як люди випустили достатньо парникових газів, щоб фундаментально змінити склад земної атмосфери. Таким чином, людство фактично прожило рік “за кордоном”, встановленим Паризькою угодою.

Кліматологи з усього світу загалом згодні з тим, що гарячі температури цього року частково спричинені течією Ель-Ніньо. Спостереження показують, що після відступу Ель-Ніньо минулого місяця температура поверхні моря впала. В результаті глобальні температури, ймовірно, наближатимуться до історичних середніх показників протягом кількох місяців.

І все ж таки Ель-Ніньо не може повністю пояснити рекордну спеку цього року. Експерти, як і раніше, стурбовані тим, що сьогодні відбувається у світі, і попереджають, що в майбутньому на нас, ймовірно, чекають дедалі більш екстремальні хвилі спеки та посухи, водночас повені та урагани, швидше за все, стануть сильнішими.

Очікується, що спека збережеться і вночі, особливо у великих міських центрах, де температура навряд чи буде нижчою від 28-30°C. Така тривала спека посилює теплове навантаження, особливо для вразливих верств населення.

Причиною теплових аномалій є надходження повітряних мас із Північної Африки. Метеорологи попереджають, що в майбутньому це може стати звичним явищем через збільшення рівня континентальності клімату над Східною Європою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *