7 Липня, 2024
Готуйте трясти свої гаманці: скільки заплатить кожен українець після того, як перерахують податки

Готуйте трясти свої гаманці: скільки заплатить кожен українець після того, як перерахують податки

Кожна країна має податкову систему, що становить сукупність зборів з юридичних та фізичних осіб. Ось тільки хтось платить лише якийсь мінімум, а хтось мусить ділитися з державою по-братськи, сплачуючи збори на доходи, майно, землю, нерухомість та інші. Схоже, українці вже найближчим часом платитимуть податки нарівні з французами.

Так, французька фіскальна система передбачає одні з найбільших податків у світі. При цьому ставка з оподаткування змінюється у строні залежно від розміру домогосподарств і становить від 0 до 45%. Щоправда, додаткові пільги передбачені для тих, хто працює з дому, доглядає дітей або відповідає низці інших факторів.

Що ж до України, то швидше за все вже з липня підвищення податків боляче вдарить по фінансах усіх українців.

При цьому затягувати з підвищенням податків влада явно не буде, адже в бюджеті нема чим заповнити величезну дірку в 400 мільярдів гривень.

По-перше, вже ухвалено рішення про підвищення військового збору. Нині цей податок становить 1,5%, а за планами має бути 5%. Збільшений військовий збір сплачуватиметься із зарплати всіх співробітників, оскільки він фактично є частиною ПДФО. Тобто з кожного українця стягуватиметься додатковий податок у розмірі 3,5%. Таке збільшення військового збору, за оцінками, має збільшити доходи бюджету приблизно на 94 мільярди

Крім того, в уряді планують підвищити податок на додану вартість (ПДВ). Наразі ставка знаходиться на рівні 20%.

“Точне рішення, на яку суму потрібно підвищити податок, поки не ухвалили. Або на 2%, або на 3%. Не менше”, – кажуть в уряді.

Загалом збільшення військового збору та підвищення ПДВ допоможе залучити додатково 200 мільярдів гривень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *