4 Липня, 2024
Дефіцит електроенергії в Україні: експерт назвав найважчий літній місяць

Дефіцит електроенергії в Україні: експерт назвав найважчий літній місяць

Влітку дефіцит в енергосистемі спричинятиме сезонний приріст споживання,пише уніан

Протягом літа очікуються дефіцити в енергосистемі, їхній пік може припасти на липень. Про це розповів начальник Департаменту балансової надійності оператора системи передачі “Укренерго” Роман Грабчак під час презентації дослідження аналітичного центру DiXi Group, пише “Радіо Свобода”.

За словами Грабчака, конкретні оцінки щодо стану енергосистеми на цей сезон оператор не публікує з огляду на воєнний час, хоча передає Міністерству енергетики. Водночас він припустив, що влітку дефіцит в енергосистемі спричинятиме сезонний приріст споживання.

“Зараз ми, мабуть, вже пройшли той мінімум споживання, який можемо мати у себе в системі у весняно-літній період. Далі з розвитком високих температур споживання буде тільки рости – воно б росло, якби ми не були змушені його обмежувати”, – сказав аналітик

ВІДЕО ДНЯPlay Video

Він пояснив, що в літній сезон падають спроможності гідрогенерації, яка є основним джерелом гнучкості енергосистеми і доступних резервів потужності. Це також збільшить дефіцит електроенергії.

За словами експерта, ці чинники збільшують роль атомної енергетики, але влітку АЕС зазвичай зупиняють енергоблоки для планового ремонту. Крім того, теплові електроцентралі також не працюють у літній період, тому що багато з них, за словами Грабчака, не можуть працювати без теплового навантаження, або ж мусять зупиняти роботу для підготовки до зими.

“Що ми очікуємо таким чином? Що, мабуть, найважчим місяцем поки що вважається липень – це коли вже немає достатньо води (для гідрогенерації – ред.), і добре, якщо буде за середніми багаторічними показниками, але вже багато ремонтів і ще не встигли відновити достатньо обладнання теплових станцій, яке було пошкоджено останніми атаками “, – зауважив Грабчак.

Водночас він висловив сподівання, що підвищення так званих прайск-кепів – граничних цін на ринку електроенергії – заохотить імпорт електроенергії з-за кордону.

“Це дозволить підвищити привабливість нашого внутрішнього ринку з точки зору ціни для тих гравців на ринку, хто купує електроенергію в Європі і заводить її в Україну. Не секрет, що не завжди весь доступний перетин завантажений по максимуму суто тому, що електроенергію не так вигідно купувати в Європі і перепродавати тут”, – сказав він.

Дефіцит електроенергії – останні новини

Навіть якщо енергетикам вдасться усунути наслідки останніх російських обстрілів, українцям доведеться ще два роки жити із дефіцитом електроенергії, заявив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

За даними Reuters, Україна веде переговори з Європейським Союзом про максимізацію імпорту електроенергії, намагаючись компенсувати генеруючі потужності, знищені російськими атаками.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *