7 Липня, 2024
Календар харчування на кожний день Великого посту. Що можна їсти в ці дні

Календар харчування на кожний день Великого посту. Що можна їсти в ці дні

Багато людей намагається дотримуватись Великого посту.

Всі добре знають, що не можна вживати в їжу м’ясо, жири тваринного походження, яйця, молоко та сири.

Великий піст: перший тиждень

Це найсуворіший період Великого посту. Церква дозволяє їсти лише раз на день та вживати тільки їжу рослинного походження. Якщо вам важко тримати такий суворий піст, наприклад, через стан здоров’я, можете робити невеликі перекуси. Але загалом правила такі:

  • понеділок: можна пити лише воду, повністю відмовитися від споживання їжі;
  • вівторок: в раціон додавайте свіжі продукти без термічної обробки (горіхи, сухофрукти, фрукти, сирі овочі, вода);
  • , середа: овочі, фрукти, хліб без термічної обробки, а також вода і горіхи;
  • четвер: дозволяється споживати сирі овочі і фрукти, пити воду, додавати в раціон горіхи, сухофрукти та хліб;
  • п’ятниця: овочі і фрукти, хліб, горіхи, сухофрукти, вода;
  • субота: каша з додаванням пісної олії, гриби, гарячий суп;
  • неділя: гарячі супи та гриби, каша на пісній олії.

Великий піст: другий тиждень

  • понеділок: термічно необроблені овочі та фрукти, горіхи, насіння, хліб та вода;
  • середа: фрукти, овочі без термічної обробки, насіння, горіхи, сухофрукти, вода та хліб;
  • четвер: дозволено вживати кашу, суп, гриби, овочі в тушкованому вигляді без олії;
  • п’ятниця: сирі овочі без термічної обробки, сухофрукти і фрукти, горіхи, хліб, вода;
  • субота: гарячі супи, каші, гриби, можна додавати олію;
  • неділя: каші та супи, гриби мариновані, сушені, тушені, пісна олія.

Великий піст: третій тиждень

  • понеділок: термічно необроблені овочі і фрукти, горіхи, сухофрукти, вода, хліб;
  • вівторок: можна кашу на пісній олії, гарячий суп, гриби;
  • середа: свіжі фрукти та овочі без термічної обробки, сухофрукти та горіхи, вода, хліб;
  • четвер: гарячі супи, гриби, каші, пісна олія;’
  • субота: каші на пісній олії, гарячий суп, гриби;
  • неділя: гарячі супи і каші, гриби, пісна олія.

Великий піст: четвертий тиждень

  • понеділок: термічно необроблені овочі та фрукти, горіхи, насіння, хліб та вода;
  • вівторок: каші на пісній олії, супи, гриби, тушені овочі без додавання олії;
  • середа: фрукти, овочі без термічної обробки, насіння, горіхи, сухофрукти, вода та хліб;
  • четвер: дозволено вживати кашу, суп, гриби, овочі в тушеному вигляді без олії;
  • п’ятниця: сирі овочі без термічної обробки, сухофрукти і фрукти, горіхи, хліб, вода;
  • субота: гарячі супи, каші, гриби, можна додавати олію;
  • неділя: каші та супи, гриби мариновані, сушені, тушені, пісна олія.

Великий піст: п’ятий тиждень

  • 4 квітня, понеділок: термічно необроблені овочі і фрукти, горіхи, сухофрукти, вода, хліб;
  • 5 квітня, вівторок: можна кашу на пісній олії, гарячий суп, гриби;
  • 6 квітня, середа: свіжі фрукти та овочі без термічної обробки, сухофрукти та горіхи, вода, хліб;
  • 7 квітня, четвер: гарячі супи, гриби, каші, пісна олія;
  • 8 квітня, п’ятниця: необроблені термічно овочі, сухофрукти, фрукти, горіхи, хліб, вода;
  • 9 квітня, субота: каші на пісній олії, гарячий суп, гриби;
  • 10 квітня, неділя: гарячі супи і каші, гриби, пісна олія.

Великий піст: шостий тиждень

  • понеділок: термічно необроблені овочі та фрукти, горіхи, насіння, хліб та вода;
  • вівторок: каші на пісній олії, супи, гриби, тушені овочі без додавання олії;
  • середа: фрукти, овочі без термічної обробки, насіння, горіхи, сухофрукти, вода та хліб;
  • , четвер: дозволено вживати кашу, суп, гриби, овочі в тушеному вигляді без олії;
  • , п’ятниця: сирі овочі без термічної обробки, сухофрукти і фрукти, горіхи, хліб, вода;
  • субота (також називають Лазарева субота): будь-яка гаряча їжа з можливістю додавання масла, а також невелика кількість морепродуктів чи риби;
  • неділя (відома як Вербна неділя): можна вживати будь-яку рибу та морепродукти.

Великий піст: сьомий (останній) тиждень посту

Це також дуже суворий період, коли календар харчування схожий на перший тиждень:

  • понеділок: дозволяється споживати сирі овочі і фрукти, пити воду, додавати в раціон горіхи, сухофрукти та хліб;
  • вівторок: в раціон додавайте свіжі продукти без термічної обробки (горіхи, сухофрукти, фрукти, сирі овочі, вода);
  • середа: овочі, фрукти, хліб без термічної обробки, а також вода і горіхи;
  • четвер: дозволяється споживати сирі овочі і фрукти, пити воду, додавати в раціон горіхи, сухофрукти та хліб;
  • , п’ятниця: овочі і фрукти, хліб, горіхи, сухофрукти, вода;
  • субота: необроблені термічно овочі, фрукти, горіхи, сухофрукти, вода, хліб.

світле свято Великдень 2022 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *