7 Липня, 2024
Китай похвалився, що його мирний план щодо України підтримали понад 20 країн Screenshot

Китай похвалився, що його мирний план щодо України підтримали понад 20 країн

Цей план як альтернативу Саміту миру у Швейцарії у кінці травня представили Китай і Бразилія у спільній заяві.

Понад два десятки країн висловили підтримку бачення Пекіна щодо вирішення війни в Україні.

Про це заявив міністр закордонних справ КНР Ван Ї, передає Bloomberg.  tsn.ua

Ван Ї заявив журналістам у вівторок, що Росія та Україна окремо “підтвердили більшу частину змісту” принципів політичного вирішення, які були викладені Китаєм і Бразилією у спільній заяві минулого місяця.

У виданні зауважують, що міністр не торкнувся основної вимоги України – виведення російських військ з усієї території країни, включно з окупованою з 2014 року.

У документі міститься заклик до міжнародної конференції, де візьме участь як Росія, так і Україна, — як альтернативи мирному плану Києва, який підтримують західні країни та який має обговорюватися на зустрічі у Швейцарії цього місяця, куди Росію не запросили.

Голова МЗС Китаю сказав, що 26 країн погодилися приєднатися – або шукають способи приєднатися – до спільних домовленостей, яких досягли Китай і Бразилія. За його словами, загалом 45 країн дали позитивний відгук щодо цих ідей.

Водночас він заявив, що “умови для мирних переговорів ще не готові”, а Китай буде “ухвалювати власні рішення” щодо участі в таких зустрічах.

Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан, який перебував з візитом у КНР, також “привітав і високо оцінив” плани Пекіна після того, як вони зустрілися у вівторок, сказав Ван Ї.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *