2 Липня, 2024
Країна НАТО передає Україні F-16, дозволивши удари по Росії, – ЗМІ

Країна НАТО передає Україні F-16, дозволивши удари по Росії, – ЗМІ

Данія, яка передає Україні винищувачі F-16, не проти ударів по об’єктах у Росії.

Данія, яка передає Україні винищувачі F-16, не проти ударів по об’єктах у Росії. Прем’єр-міністр Данії Метт Фредеріксен заявила, що українці можуть використовувати данське озброєння за межами своєї території. Цього місяця уряд Данії оголосив новий пакет військової допомоги, до якого увійшли системи ППО та фінансування для передачі винищувачів F-16.

Певна кількість коштів із цього пакету буде спрямована на підготовку винищувачів данських F-16AM/AB для відправки в Україну.

“Україна може використати те, що ми пожертвували, у тому числі і за її кордонами, тобто за цілями в Росії, якщо це відповідає міжнародному праву”, – Розповіла Метт Фредеріксен.

Також перед робочою зустріччю з оборони України у Празі Метт Фредеріксен зазначила, що партнери України мають докласти більше зусиль для зміцнення системи української протиповітряної оборони.

“Я вітаю рішення Німеччини надати систему Patriot. Більше країн мають зробити так само… Європа має поставити в Україну більше систем та ракет”, – сказала Фредеріксен.

Вісім українських льотчиків тактичної авіації розпочали своє навчання у Данії у серпні 2023 року.

Володимир Зеленський та Метте Фредеріксен на тлі датського винищувача F-16

Підготовка проходить на авіабазі Скрідструпе, де розташоване винищувальне крило датських повітряних сил у складі 727-ї та 730-ї ескадрильї.

Крім льотчиків, ще 65 фахівців мають пройти навчання з технічного обслуговування та ремонту літаків цього типу.

Данія зобов’язалася передати 19 літаків F-16, модернізованих у 2000-х роках за програмою Mid-Life Update (MLU). Майбутні українські винищувачі під час програми MLU пройшли капітальний ремонт та отримали, зокрема, сучасніший радар AN/APG-66(V)2.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *