7 Липня, 2024
“Куди вони йдуть?” – Росія раптово вивела велику групу кораблів у Чорне море

“Куди вони йдуть?” – Росія раптово вивела велику групу кораблів у Чорне море

Причини та кінцева точка перекидання такого великого угруповання кораблів російського флоту наразі невідомі.

Російські великі десантні кораблі у складі потужного ескорту залишили порт Новоросійська, в якому тривалий час ховалися від українських атак. Про переміщення кораблів повідомив OSINT-аналітик МТ Андерсон.

Порівнюючи нові супутникові знімки Airbus за 5 червня з даними від 2 червняаналітик повідомив, що з порту Новоросійська вийшло велике угруповання кораблів військово-морського флоту РФ.

Йдеться про такі суди:

Два патрульні кораблі проекту 22160 типу “Василь Биків”;
Два малі ракетні кораблі проекту 21631 типу “Буян-М”;
Два великі десантні кораблі проекту 775;
Великий десантний корабель проекту 11711 типу Іван Грен;
Великий десантний корабель проекту 1171 “Тапір”;
Два підводні човни проекту 636 “Варшав’янка”.
Разом з ними в невідомому напрямку також вирушили два тральщики проекту 266М “Аквамарин-М” та тральщик проекту 12700 “Олександрит”.

Причини та кінцева точка перекидання такого великого угруповання кораблів російського флоту наразі невідомі.

Одним із пояснень могло бути залучення вцілілих російських великих десантних кораблів для виконання логістичних завдань замість нещодавно уражених судів поромної переправи в Криму. Разом із десантними кораблями як ескорт були направлені добре озброєні патрульні та ракетні кораблі, а також мінні тральщики.

Супутникові знімки Airbus порту Новоросійська від 5 червня. Фото: MT Anderson

Крім згаданих судів, у Новоросійську залишилися два фрегати проекту 11356Р: кораблі “Адмірал Ессен” та “Адмірал Макаров”.

Також у порту залишилися середній розвідувальний корабель проекту 864 типу Меридіан, малий протичовновий корабель проекту 1124 Альбатрос, десантний катер проекту 21820 типу Дюгонь та малий ракетний корабель проекту 21631 типу.

Залишився і один патрульний корабель проекту 22160 типу “Василь Биків”, дооснащений зенітним модульним ракетним комплексом Тор-М2КМ. Останній розгорнуто на задній палубі замість вертольота.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *