7 Липня, 2024
“Ми не відновимо енергетику до кінця року…” Що насправді чекає Україну в серпні та взимку – Лана Зеркаль Screenshot

“Ми не відновимо енергетику до кінця року…” Що насправді чекає Україну в серпні та взимку – Лана Зеркаль

“Заява президента Володимира Зеленського про те, що до кінця року Україна побудує до одного гігавата газової маневреної генерації викликала у мене скепсис. Тому що за ці два роки війни не побудовано ще нічого з газовою генерацією. Незважаючи на те, що одна турбіна, яку нам подарували американці, вже підключена, але майже не буває в системі, бо постійно ламається. Турбіни, які привозили нам як допомогу, ще не підключені. Йдеться навіть не про гігавати, а про 20−50 мегават. Це крихітні цифри, порівняно з одним гігаватом, який обіцяно до кінця року”, – розповіла ексрадниця міністра енергетики Лана Зеркаль в ефірі “Радіо НВ”, передають Патріоти України, та продовжила:

Що ж не так з цією американською турбіною. Розумієте, нам завжди здається, що те, що ми не знаємо, все дуже легко відбувається. Але насправді не так багато є людей, які можуть професійно займатися турбінами. Це перше. А по-друге, для того, щоб установити таке складне устаткування, потрібен проєкт. Крім того, потрібна ще правильна інсталяція і обслуговування цього агрегату, тому що він не є простим і легким в обслуговуванні. Тому якщо на якомусь етапі є якась помилка або неточність, він нормально не працюватиме. Наприклад, турбінам, які подаровані UNDP за ґрант японського уряду, потрібно ще додаткове обладнання, яке поки не поставлено в Україну.

Тож процес підготовки до інсталяції не менш важливий, ніж процес обслуговування. І всі колеги, які працювали в Нафтогазі, в Трансгазі, в операторі газотранспортної системи, знають, наскільки це складний процес інсталяції нових турбін, і скільки він займає часу. Якщо про це не проінформували президента, то, мабуть, це проблема вже його оточення, або міністерства, яке не змогло коректно донести інформацію”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *