4 Липня, 2024
На випадок повного блекауту: яку суму готівкою потрібно тримати вдома

На випадок повного блекауту: яку суму готівкою потрібно тримати вдома

Українці мають запасатися готівкою на кілька днів

У період коли країна стикається з відключеннями електроенергії, українцям варто враховувати, що і система електронних розрахунків може не працювати. Тому на випадок блекауту громадяни повинні мати при собі запаси готівки, щоб купувати або розплачуватись за послуги без труднощів. Про це пише портал 24 Економіка.

Щоб уникнути дефіциту в енергосистемі, зараз запроваджуються графіки відключень електроенергії, під час яких також можуть не працювати банкомати та термінали. Тому українцям потрібно розраховувати не лише на електронну систему розрахунків, а й мати готівку у гаманцях.

Скільки ж потрібно грошей, щоб не мати проблем під час відключення світла? Як зазначив інвестиційний банкір Сергій Фурса, суми готівки має вистачати на те, щоби покрити індивідуальні потреби протягом певного проміжку часу.

“Я вважаю прикладом треба взяти 2022 – 2023 роки. Та сума, яку ви витрачаєте в середньому на тиждень, буде достатньою під час блекауту”, – заявив фінансовий експерт.

Також українці можуть розраховувати на те, що зараз є можливість перевести в готівку кошти не тільки в банкоматах. Під час блекаутів можна скористатися такою послугою на касі в магазинах, де пропонується зняття готівки в межах певної суми або в касі банку.

В умовах відключень як великі магазини, так і банки подбали про альтернативні джерела електроенергії, тож зняти гроші можна саме там.

Варто зазначити, що цього літа очікуються ще жорсткіші графіки відключень електроенергії. Це пов’язано зі зростанням споживання ресурсу населенням через спеку. Прогнозується подальше зростання дефіциту в енергосистемі. Є прогнози про те, що такі графіки можуть бути актуальними до кінця війни і навіть довше через значні пошкодження енергооб’єктів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *