7 Липня, 2024
На Україну йде пилова хмара: як це вплине на погоду Screenshot

На Україну йде пилова хмара: як це вплине на погоду

28 та 29 травня в Україну зайде хмара пилу.

Як розповіла фактів синоптик Українського гідрометцентру Наталія Птуха, цього разу в Україну прийде пилюка не з Сахари, а з Прикаспійської низовини.

“До речі, жодною бурею ми це не називаємо. Пилова хмара виникла через те, що в тих краях, у Прикаспійській низовині, сталися свої локальні метеорологічні явища. Наприклад, пройшов атмосферний фронт над якимись піщаними територіями, і, відповідно, піднялася пил та пісок у верхні шари атмосфери”, – пояснила Птуха.

За її словами, до території України цей пил йтиме у верхніх потоках, що спричинить каламутність атмосфери. При цьому ще 27 травня першими зустрінуть пил із Прикаспійської низовини південно-східні області України. А вже 28 та 29 травня хмара піде на центральні, північні та трохи на західні області. Найменше пилу буде на північному сході України – це Чернігівська та Сумська області. Водночас, за словами Птухи, пил в атмосфері кардинальних змін не спричинить, спостерігатиметься лише незначна тьмяність неба.

“Але варто зазначити, що в цей час на півдні та південному заході панує поле зниженого тиску, тому завтра на півдні та заході будуть опади. Післязавтра дощі пройдуть у більшості регіонів України”, – наголосила синоптик.

Вона пояснила, що це будуть короткочасні дощі та окремі грози, тому вся ця запиленість інтенсивно вимиватиметься із шарів атмосфери. При цьому жодної загрози дощі із пилом не несуть.

“Синоптик радить тим, хто має респіраторні захворювання чи чутливі очі, поберегти себе і менше перебувати на відкритому повітрі. Також варто тримати вікна у будинках зачиненими”, – йдеться у повідомленні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *