4 Липня, 2024
Не вирушайте в далеку дорогу і не починайте нові та важливі справи до обіду, бо це принесе невдачу! 22 червня: яке церковне свято сьогодні. Screenshot

Не вирушайте в далеку дорогу і не починайте нові та важливі справи до обіду, бо це принесе невдачу! 22 червня: яке церковне свято сьогодні.

22 червня православні віряни за новим церковним календарем згадують священномученика Євсевія, єпископа Самосатського. Також цього дня – Троїцька батьківська субота. Про традиції та прикмети 22 червня, яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем – розповідаємо в матеріалі.

22 червня 2024 року – яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем

2023 року Православна церква України перейшла на новий церковний календар, і дати православних свят із фіксованою датою (неперехідні свята) змістилися на 13 днів раніше. Однак частина вірян продовжують дотримуватися колишнього календаря – збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

22 червня за новим календарним стилем (5 липня – за старим) – день пам’яті священномученика Євсевія, єпископа Самосатського.

Святий Євсевій жив у IV столітті і був єпископом сирійського міста Самосати. Це були часи, коли в Церкві поширювалася єресь Арія, а Антіохійську кафедру очолив православний архієпископ Мелетій. Аріани хотіли його змістити, але акт про обрання зберігався в єпископа Євсевія, тому в нього вимагали віддати документ. Євсевій не віддавав, і тоді розгніваний імператор Констанцій, який також був аріаніном, заявив, що Євсевію відсічуть праву руку, якщо він ще раз відмовить. Єпископ не злякався, а простягнув обидві руки і сказав: “Відсічіть, але акта собору, в якому викривається злоба і беззаконня аріан, я не віддам”. Тоді єпископа залишили в спокої, але коли до влади прийшов Юліан Відступник, то настали ще важчі часи.

Християни потрапили також і під гоніння язичників. Євсевій, щоб приховати свій сан, переодягнувся в одяг воїна і пройшов через усю Сирію, Фінікію і Палестину. Там він проповідував, поставляв у порожні церкви священиків, дияконів, висвячував єпископів. Пізніше святителя все-таки засудили і відправили в ув’язнення у Фракію.

Після вигнання Євсевій повернувся в Самосати і продовжив займатися благоустроєм церкви. Загинув єпископ від руки аріанки, яка скинула на Євсевія черепицю з даху. Помираючи, святитель просив не карати в6ивцю.

22 червня 2024 року за старим і новим церковним календарем – Троїцька батьківська субота. Цього дня віряни йдуть до храму, щоб помолитися за упокій померлих. Ця поминальна субота називається Вселенською, тому молитися прийнято за всіх померлих християн, особливо за тих, хто не встиг покаятися перед смертю або не був похований за християнськими звичаями, – наприклад, за загиблих у бою, зниклих безвісти. Вважається, що молитви цього дня приймаються навіть за тих, хто “томиться в пеклі”.

Церковне свято 22 червня за старим стилем

22 червня за старим календарним стилем – день пам’яті святителя Кирила, архієпископа Олександрійського.

Прикмети дня говорять про те, якими будуть погода і врожай:

дощ пішов – буде врожай зерна;
туман над річкою – до негоди;
веселка з’явилася – чекай дощу;
день спекотний сьогодні – взимку будуть сильні морози.

У народному календарі 22 червня – свято Євсіїв день, яке здавна вважають днем побачень і приємних знайомств.

Що не можна робити 22 червня

Сьогодні, як і в інший день, церква не схвалює лайку, наклеп, плітки, виступає проти жадібності, заздрості, зневіри. Не слід відмовляти в допомозі тим, хто просить. Поминаючи померлих, не можна згадувати про них погано, залишати їжу на могилах, влаштовувати пишні застілля – церква цього не схвалює.

Народні прикмети цього дня не радять вирушати в далеку дорогу і починати будь-які нові та важливі справи до обіду – вважається, що все приречене на невдачу.

Що можна робити 22 червня

Також у поминальну суботу заведено йти на службу до церкви, віднести “панахиду”, подати записочку за упокій, або ж помолитися за померлих удома. Цього ж дня відвідують могили на кладовищах.

Прямої заборони на роботу немає, але важку краще перенести на інший день. День вважається сприятливим для роботи в будинку, городі та саду. За народними прикметами 22 червня можна зустріти свою споріднену душу.

22 червня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Василь, Геннадій, Зіна, Уляна. За старим стилем іменини в Олександра, Олексія, Івана, Кирила, Марії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *