2 Липня, 2024
Не можна сьогодні купатися і мити ноги! 12 травня: церковне свято сьогодні, що не можна робити на Антипасху

Не можна сьогодні купатися і мити ноги! 12 травня: церковне свято сьогодні, що не можна робити на Антипасху

Яке церковне свято відзначають 12 травня за новим і старим стилем, заборони дня, у кого іменини.

12 травня у православних вірян Антипасха – перша неділя після Великодня, Фомина неділя. Про традиції дня, його прикмети і заборони та що відзначають у церкві 12 травня за старим стилем – розповідаємо в матеріалі. unian.ua

12 травня 2024 року – яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем
12 травня за новим і старим стилем – Антипасха, неділя, що настає за великодньою. Багатьох бентежить префікс “анти” в слові “Антипасха”, але насправді він означає не “проти Великодня”, а “замість, натомість”.

Свято Антипасхи – це продовження Великодня, повторення великодньої урочистості в найближчий недільний день. Антипасха є своєрідним відданням Христового Воскресіння, хоча за церковними канонами Великдень відзначають 40 днів – до Вознесіння Христового. Увесь цей час віряни вітають одне одного: “Христос Воскрес!”, і відповідають – “Воістину Воскрес!”

Також цього дня церква згадує, як апостол Фома доторкнувся до ран Ісуса – Фома не міг повірити, що Христос воскрес і хотів сам переконатися в цьому. Тому в церковному календарі Антипасха значиться ще й як Фомина неділя, а ця історія дала початок відомому виразу – “Фома невіруючий”.

Церковне свято 12 травня за старим стилем – день пам’яті дев’яти мучеників у Кизиці, преподобного Мемнона, чудотворця.

За прикметами дня судять про погоду влітку і врожай:

ніч на 12 травня зоряна – до багатого врожаю;
ясна погода на сході – літо буде сухе і спекотне;
мурахи шукають сухе місце – чекай дощу;
багато оводів – буде гарний врожай огірків.
Помічали також, що якщо літає багато травневих жуків, то в серпні буде сильна посуха.

Що можна робити 12 травня
Цього дня добре піти на службу до церкви. Часто після служби віряни йдуть на цвинтар, щоб пом’янути померлих, помолитися за їхній упокій, тому цей день також називають Проводи. Із собою беруть паски та крашанки, солодощі й роздають їх там як милостиню. Це насправді не церковна традиція, але вона закріпилася в багатьох регіонах України. Згідно з церковними канонами день поминання померлих – це Радониця, яка цього року буде у вівторок, 14 травня.

Антипасха – це також перший день після Великого посту, коли може звершуватися таїнство вінчання, тож від цього дня за старих часів розпочинався сезон весіль і сватань, а саме свято має назву Червона гірка. Навіть склалося прислів’я: “Хто на Красну гірку одружиться, той довіку не розлучиться”.

Також у народі цього дня заведено накривати святковий стіл, а на обід запрошують родичів, це вважається доброю прикметою.

Що не можна робити 12 травня
На Антипасху не можна лаятися і скандалити. Традиційно цього дня відкладають важку роботу, і, за можливості, не займаються рукоділлям і прибиранням. Не можна у Фомину неділю відмовляти в допомозі тим, хто її потребує – будь-яка добра справа буде винагороджена згори, а відмова може накликати низку невдач.

На цвинтарі не слід залишати на могилах їжу, і, тим паче, алкоголь – усе, що принесли, потрібно роздати іншим. Також священники закликають не нести на цвинтар штучні квіти – візьміть живі.

Народні прикмети не радять у Фомину неділю надовго залишатися на самоті – удача відвернеться.

12 травня – іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Герман, Денис, Євдокія, Іван, Петро, Семен, Федір.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *