2 Липня, 2024
Не спіть до обіду та слідкуйте за язиком! 1 червня: церковне свято сьогодні, що не можна робити на присадибній ділянці Screenshot

Не спіть до обіду та слідкуйте за язиком! 1 червня: церковне свято сьогодні, що не можна робити на присадибній ділянці

Яке церковне свято відзначають 1 червня за новим і старим стилем, заборони дня, у кого іменини.

1 червня православні віряни за новим церковним календарем згадують мучеників Іустина Філософа і преподобного Агапіта Києво-Печерського. У народі день отримав назву Устинів. Про традиції та прикмети 1 червня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем – розповідаємо в матеріалі. unian.ua

1 червня 2024 року – яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем

2023 року Православна церква України перейшла на новий церковний календар, і дати православних свят із фіксованою датою (неперехідних) змістилися на 13 днів раніше. Однак частина вірян продовжують дотримуватися колишнього календаря – збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

1 червня за новим календарним стилем (14 червня – за старим) – день пам’яті Іустина Філософа і преподобного Агапіта Києво-Печерського.

Іустин Філософ жив в Іудеї, в I-II століттях. З малих років він цікавився науками і грецькою філософією, а коли йому виповнилося 30 років, то він охрестився і незабаром став проповідувати в Римській імперії та Азії. Через деякий час Іустин створив своє училище, де викладав християнську філософію.

Коли до влади прийшов імператор Антонін Пій, то в державі почалися гоніння на християн. Іустин передав правителю написану ним книгу “Апологію” – у результаті гоніння припинилися. Але все-таки опоненти не залишили Іустина в спокої й обмовили його. Філософа судили в Римі і помер він мученицькою смертю. Святі мощі зараз зберігаються в Римі.

Преподобний Агапіт Печерський жив у XI столітті. Про нього в рукописах монастиря кажуть – “лікар безкорисливий”. Він сам готував ліки на основі трав і лікував ними ченців Києво-Печерської лаври, доглядав за хворими і молився за їхнє здоров’я. До Агапіта приходили і миряни – але він не брав з них грошей. Відомий випадок, коли лікар вилікував Чернігівського князя Володимира Мономаха, майбутнього великого князя Київського. Князь, щоб віддячити Агапіту, сам прибув до монастиря, але монах не вийшов до нього і не прийняв дарів.

Був і інший випадок. У Києві тоді ж жив лікар-іноземець, який нібито за одним виглядом хворого міг сказати про ступінь хвороби і передбачити день смерті. Цікаво, що багато “приречених” після цього лікаря йшли до Агапіта – і він ставив їх на ноги. Коли ж Агапіт захворів сам, то той самий лікар напророкував йому швидку смерть – через три дні, а якщо цього не станеться, то він стане ченцем. Агапіт же повідав, що Господь покличе його до себе через три місяці – так і сталося. Київський лікар покаявся і прийняв постриг.

Мощі Агапіта зберігаються в Києво-Печерській лаврі.

Церковне свято 1 червня за старим стилем

1 червня за старим календарним стилем згадують преподобного Іоана Готфського, єпископа.

1 червня – прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

Прикмети цього дня говорять про погоду найближчим часом:

червона зоря – до багатого врожаю жита;
зацвіло жито – буде хороший улов коропа;
граки ходять по траві – встановиться погожа погода;
веселка стоїть у небі до полудня – чекай скоро дощу.

У народному календарі 1 червня – свято Устинів день. Наші пращури вважали, що саме цього дня весна остаточно залишає землю, а на її місце приходить літо, так і говорили: “Устин – між травнем і червнем тин”.

Що не можна робити 1 червня

Сьогодні, як і будь-якого іншого дня, церква виступає проти сварок, брехні, наклепу, лайки, жадібності, заздрощів, зневіри. Не можна відмовляти в допомозі, ображати будь-кого, людей або тварин.

Народні прикмети не радять цього дня ставити огорожу або паркан – інакше може бути пожежа.

Що можна робити 1 червня

У преподобного Агапіта просять зцілення від хвороб, зокрема й тяжких. До святих мощей можна прикластися в Ближніх печерах Києво-Печерської лаври.

Цього дня можна робити прибирання в будинку, працювати на городі, а також збирати лікарські трави – вважається, що вони 1 червня мають особливу силу. За повір’ями, у того, хто цього дня з’їсть жменю червневих ягід, у того весь рік буде вдалим.

1 червня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Віра, Гавриїл, Павло, а також Анастасія, Андрій, Олександр, Антон, Василь, Віктор, Григорій, Іполит, Корній, Максим, Матвій, Митрофан, Михайло, Микола, Онуфрій, Дмитро, Іван, Сергій, Ігнатій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *