4 Липня, 2024
Нові тарифи на світло, газ і воду: коли і як можуть змінитися платіжки українців

Нові тарифи на світло, газ і воду: коли і як можуть змінитися платіжки українців

Витрати українців можуть відчутно збільшитись

Платіжки українців можуть змінитись вже найближчим часом через подорожчання електроенергії. Крім того, можуть збільшитися витрати на газ та холодну воду. Про це йдеться у матеріалі “ТСН“.

Комуналка “з’їдає” більшу частину доходу більшості українців, тому будь-яка зміна тарифів сприймається дуже болісно. В уряді вже готують нові ціни на електроенергію, а в перспективі в українців можуть збільшитись витрати й на інші важливі послуги.

Електроенергія

Голова підкомітету Ради з питань енергетичної безпеки Вікторія Гриб заявила, що у Верховній Раді намагатимуться зробити тариф на світло таким, щоб люди мали змогу платити. Водночас уразливі категорії населення будуть забезпечені субсидіями.

Експерти зазначають, що подорожчання електроенергії до 6 гривень за кВт не станеться принаймні 2024 року. Така ціна лише посилить ситуацію із заборгованістю населення, адже більшість просто не зможе заплатити.

Водночас деякі фахівці схиляються до того, що новий тариф на світло для побутових споживачів буде встановлений на рівні 3,5-4 гривні за кВт.

Газ

“Нафтогаз” продовжив пільговий тариф на блакитне паливо, тож 98% українців і надалі платитимуть за ціною 7,96 гривні за кубометр. Проте витрати деяких споживачів все ж таки збільшаться, через те, що з лютого в Україні з’явилася “третя” платіжка за газ.

Варто зазначити, що експерти не відкидають підвищення тарифів на газ до 10-11 гривень за кубометр. Однак на клієнтів “Нафтогазу” можна не чекати такої ціни принаймні до кінця квітня 2025 року.

Вода

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, уже оголошувала про планове оновлення тарифів для населення, проте рішення вирішили відкласти.

Втім, якщо мешканців великих міст підвищення цін на воду обійшло стороною, то в решті регіонів багато водоканали підняли тарифи. Підприємства аргументують, що працюють у збиток через подорожчання електроенергії, підвищення мінімалки та заборгованості споживачів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *