10 Вересня, 2024
Пенсія зі втрати годувальника: хто з українців має на неї право

Пенсія зі втрати годувальника: хто з українців має на неї право

Пенсія за втратою годувальника призначається лише близьким родичам у ряді випадків

Відповідно до законодавства в Україні передбачено виплату пенсії зі втрати годувальника, яка призначається у ряді випадків для цивільних та військових по-різному. Але в обох випадках на виплату претендують непрацездатні родичі померлого годувальника, насамперед це чоловік чи дружина, якщо вони вже досягли пенсійного віку або мають групу інвалідності, пише портал На пенсії.

Після подання відповідних документів пенсію за втратою годувальника призначають з наступного дня після смерті годувальника, якщо звернення про призначення такого виду пенсії надійшло протягом року з дня його смерті або з дня подання відповідної заяви

Цей вид пенсії призначається наступним родичам:

дружина померлого годувальника (відмовляється від своєї пенсії за віком після смерті чоловіка);
батьки померлого;
неповнолітні діти;
діти-студенти (до 23 років);
діти-сироти віком до 23 років;
діти, які народилися протягом 10 місяців після смерті годувальника.

Виплату пенсії за втратою годувальника не схвалять, якщо годувальник не має необхідного стажу. Вимоги залежить від віку померлого та становлять від 2 до 14 років стажу. У такому разі можна подати заяву про виплату соцдопомоги до органів соцзахисту.

Розрахунок розміру пенсії залежить від таких ситуацій:

Якщо годувальник вже був пенсіонером, то здебільшого його дружина зможе претендувати приблизно на половину його пенсії (замість своєї).
Якщо це був не пенсіонер, то прораховується, якою була б теоретично пенсія за віком такої людини залежно від стажу та зарплати. При цьому період від дня смерті годувальника до дня, коли він досяг пенсійного віку, також зараховується до стажу. Цей умовний додатковий стаж підвищує шанси на те, що пенсія буде трохи більшою, бо якщо стажу мало, то й пенсія буде мінімальною.
Якщо пенсія призначається на двох і більше утриманців, то вона виплачується у розмірі 100% від пенсії за віком годувальника та розподіляється рівними частинами між усіма претендентами на неї.

Якщо помер чи загинув військовий, то пенсія з нагоди втрати годувальника призначається у розмірі від 30 до 70% його грошового забезпечення. Це залежить від причин смерті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *