7 Липня, 2024
Притримайте язика, бо вашу репутацію зіпсуєте! 5 червня: церковне свято сьогодні, у чому допомагає чудотворна ікона князя Ігоря Screenshot

Притримайте язика, бо вашу репутацію зіпсуєте! 5 червня: церковне свято сьогодні, у чому допомагає чудотворна ікона князя Ігоря

Яке церковне свято відзначають 5 червня за новим і старим стилем, заборони дня, у кого іменини.

5 червня православні віряни за новим церковним календарем згадують перенесення мощей благовірного князя Ігоря Чернігівського і Київського, а також відзначають день пам’яті Ігорівської ікони Божої Матері. Про традиції та прикмети 5 червня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем – розповідаємо в матеріалі.

5 червня 2024 року – яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем

2023 року Православна церква України перейшла на новий церковний календар, і дати православних свят із фіксованою датою (неперехідні свята) змістилися на 13 днів раніше. Однак частина вірян продовжують дотримуватися колишнього календаря – збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

5 червня за новим календарним стилем (18 червня – за старим) – перенесення мощей благовірного князя Ігоря Чернігівського і Київського та день пам’яті Ігорівської ікони Божої Матері.

Князь Ігор жив у ХІІ столітті, він був сином Олега Святославовича, князя Чернігівського і Новгород-Сіверського, і правнуком святого Ярослава Мудрого. У ті часи між нащадками Ярослава – Ольговичами та Мстиславовичами – точилася боротьба за владу та тривали князівські чвари. Вийшло так, що старший брат Ігоря, київський князь Всеволод, 1146 року поставив молодшого брата своїм спадкоємцем. І Ігор мимоволі опинився втягнутий у боротьбу за престол.

Його князювання тривало менше двох тижнів: під час битви під Києвом із князем Ізяславом військо зрадило Ігоря. Князя взяли в полон – там він тяжко захворів і ледь не помер. У такому стані Ігор попросив дозволу прийняти чернецтво – невдовзі він зробив це у Феодорівському монастирі в Києві з ім’ям Ігнатій.

Згодом князь одужав, він вів богоугодне життя, багато часу проводив у молитві та покаянні. Але сталося непередбачене: через рік у храм, де Ігор молився перед іконою Богоматері під час богослужіння, увірвався натовп ненависників Ольговичів і жорстоко забив князя до смерті.

За переказами, коли ввечері тіло Ігоря внесли до храму відспівувати, сталося диво: вмить загорілися всі храмові свічки. Поховали князя в монастирі святого Симеона, на околиці Києва. Незабаром біля його мощей стали відбуватися чудеса. 1150 року князь Чернігівський Святослав Ольгович переніс мощі брата до Чернігова, у Спасо-Преображенський собор.


Ікону Божої Матері, перед якою молився князь Ігор в останні хвилини свого земного життя, стали звати Ігорівською. Вважається, що образ був створений приблизно наприкінці XIV – початку XV століть, а сама святиня є чудотворною.

На початку ХХ століття ікона перебувала в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври. У 1924 році її забрали на реставрацію, надалі місцезнаходження образу невідоме.

Церковне свято 5 червня за старим стилем

5 червня за старим календарним стилем згадують преподобного Михаїла, сповідника, єпископа Синадського, преподобну Єфросинію Полоцьку.

За прикметами дня судять про погоду і врожай:

зранку сильно пахне травою – піде дощ;
туман стелиться над водою – буде врожай грибів;
багато роси – до багатого врожаю;
встановилася ясна і тепла погода – буде хороший урожай зерна.

У народі вважають, що саме з цього дня починаються найкоротші ночі – горобині. У народному календарі 5 червня – свято Дорофіїв день, на честь священномученика Дорофія, єпископа Тирського, пам’ять якого також звершується сьогодні.

Що не можна робити 5 червня

Сьогодні, як і в інший день, церква не схвалює лайку, сварки, наклеп, виступає проти образ, жадібності, заздрості, зневіри.

Не можна сьогодні виходити вночі на вулицю, інакше трапиться біда.

Не варто сьогодні обмовляти людей за їхньою спиною, обговорювати чутки і плітки, розповідати чужі таємниці, а також хитрувати, підслуховувати, обманювати і приписувати собі чужі заслуги. Обман обов’язково розкриється, а ваша репутація зіпсується.

Не варто сьогодні користуватися ножем, ножицями, голкою, серпом, сокирою та іншими гострими предметами. Підвищується ймовірність порізів і уколів.

Невдалий день для будівництва, ремонту, лагодження одягу і взуття.

Заборонено сьогодні сперечатися, особливо через дрібниці. Своєї правоти ви не доведете, а стосунки з людиною зіпсуються.

Що можна робити 5 червня

Перед Ігорівською іконою просять Богородицю про порятунок від заздрісників і зрадників, шукають зцілення від тілесних недуг, страху та зневіри. Допомагає молитва біля образу, коли потрібно налагодити сімейні стосунки між кревними родичами, зміцнити братерську любов і відновити мир.

День сприятливий для домашніх клопотів – можна займатися прибиранням, пранням, працювати на городі. 5 червня прийнято висаджувати огірки, вважається, що якщо цього дня виполоти всі бур’яни на городі та в саду, то вони більше не виростуть. Також у народі вірять, що на Дорофея розквітає загадкова сон-трава – її в давнину носили як оберіг і закладали у фундамент майбутнього будинку.

5 червня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Георгій, Дмитро, Ігор, Костянтин, Леонід, Марк, Михайло, Микола, Петро, Федір, а за старим стилем – Панас, Костянтин, Леонтій, Михайло, Марія, Єфросинія, Дарина.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *