7 Липня, 2024
Проект декларації Саміту миру у Швейцарії: у Reuters назвали 3 ключові моменти

Проект декларації Саміту миру у Швейцарії: у Reuters назвали 3 ключові моменти

Reuters опублікувало проект комюніке, яке буде прийнято за підсумком Саміту світу у Швейцарії.

Видання Reuters показало проект підсумкової декларації швейцарського Саміту світу, організованого Україною. У ньому вказано 3 ключові моменти.

Повний текст був злити вранці 16 червня ще до завершення заходу.

У комюніке йдеться про те, що війна РФ проти України не лише призводить до страждань українців, а й “створює ризики та кризи, наслідки яких відчуваються у всьому світі”. Учасники виступають за досягнення “всеосяжного, справедливого та міцного світу”.

Згідно з документом, сторони мають “загальне бачення” у трьох пунктах.

Перший стосується ядерної безпеки. 92 країни, які взяли участь у саміті, вимагали, щоб Росія звільнила від своєї присутності Запорізьку АЕС та передала її під контроль України та експертів МАГАТЕ.

Загроза застосування ядерної зброї у нинішній війні у документі називається “неприпустимою”.

Другий пункт – це продовольча безпека. Країни-учасниці виступили за вільне та безпечне торгове судноплавство у Чорному та Азовському морях, блокаду яких намагалася влаштувати Москва.

“Продовольча безпека не повинна використовуватися як зброя”, – наголошується в комюніке.

Третій пункт, яким досягнуто повну згоду всіх країн-учасниць – це звільнення російських бранців. У документі є вимога до РФ передати Києву всіх військовополонених, а також повернути викрадених дітей.

У підсумковій декларації окремо наголошується на необхідності дотримання територіальної цілісності та суверенітету України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *