4 Липня, 2024
Скільки щомісячно доведеться платити за електроенергію з новим тарифом: названо різницю у платіжках

Скільки щомісячно доведеться платити за електроенергію з новим тарифом: названо різницю у платіжках

В Україні тариф на електроенергію з 1 червня зросте з 2,64 до 4,8 грн за кВтгод (при споживанні від 100 кВтгод на місяць). В результаті родина із середнім споживанням (168 кВт*год) щомісячно платитиме за електроенергію 806,4 грн замість 443,5 грн.

Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA. Офіційно рішення ще не ухвалили, однак про це вже заявили депутати профільного комітету Ради, низка енергетичних експертів, а також анонімні співрозмовники в уряді.

Завдяки новому тарифу вдасться зібрати додатково близько 65 млрд грн. Більшу частину (70%) коштів отримає “Енергоатом”, ще 30% – “Укргідроенерго”. Підвищення тарифів дасть додатковий ресурс зокрема для проведення ремонтних робіт, однак на графіки відключення це не вплине.

Річ у тім, що навіть якщо енергетики одразу отримують всю необхідну суму для проведення ремонтних робіт, замовлення та виготовлення обладнання у міжнародних компаній може зайняти місяці чи навіть роки. Зараз в експертному середовищі прийнято озвучувати терміни збереження дефіциту в системі впродовж наступних двох років. Однак це не означає, що впродовж цих двох років діятимуть графіки відключення.

У середньому українці споживають близько 168 кВтгод електроенергії на місяць (останні дані Нацкомісії з питань енергетики й комунальних послуг). 100 кВтгод – норматив споживання електроенергії на родину з двох членів. Але це має бути дуже заощадлива родина. Ба більше, стільки можна витрачати у випадку, якщо не просто заощаджувати, а відмовитись від використання частини техніки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *