4 Липня, 2024
​США підготують українських пілотів F-16 лише до кінця року – Politico Screenshot

​США підготують українських пілотів F-16 лише до кінця року – Politico

Кампанія з підготовки українських пілотів на винищувачах F-16 у США затягується.

Сполучені Штати зрушили термін підготовки пілотів України на винищувачах F-16. Перший випуск льотчиків очікується лише наприкінці 2024 року.

Про це пише видання Politico посилаючись на інформовані джерела.

За його даними, Київ розчарований через нові терміни і просить Вашингтон активізувати підготовку льотчиків. Нинішньої кількості не вистачить для керування всіх бортів F-16, які, згідно з планами, буде поставлено Києву вже найближчим часом.

Україна зараз має 30 льотчиків, які можуть негайно розпочати навчання в Америці. За словами трьох осіб, знайомих із ситуацією, адміністрація Джозефа Байдена відповіла Києву, що в її програмі в Аризоні не вистачає місць для прийому понад 12 пілотів-стажерів одночасно. У 2 інших базах у Данії та Румунії аналогічна проблема“, – йдеться у статті.

Зазначимо, що Вашингтон дав “зелене світло” на відправку Україні винищувачів F-16 понад рік тому – у травні 2023-го. Низка країн-союзників пообіцяли передати Києву борти. Українці на них чекають досі, хоча вони критично необхідні для відбиття російської агресії.

Влітку Нідерланди, Норвегія, Данія, а також Бельгія планують відправити до Києва понад 60 бортів F-16… Велика кількість цих літаків допоможе українцям на полі бою, в тому числі дозволить відтіснити російські війська на низці ділянок, наприклад, під Харковом“, – пише Politico.

Однак із навчанням пілотів виникла серйозна затримка. На запит Києва у Білому домі зазначили, що їхні тренувальні потужності обмежені, і США мають зобов’язання перед іншими союзниками у навчанні пілотів.

Попередньо до кінця вересня Сполучені Штати зможуть навчити 12 українських пілотів на F-16, які зараз тренуються в Арізоні. Також 8 українців проходять навчання на базах у Данії (закінчать у листопаді). Планувалося навчання і на території Румунії, але там програма поки що не стартувала.

Представник Пентагону майор Чарлі Дітц заявив, що на даний момент навчання на винищувачах F-16 проходять десятки пілотів України. Конкретне число не назвав з міркувань секретності.

Згідно з планами, до кінця 2024 року близько 20 українських пілотів закінчать навчання на F-16. Це половина тієї кількості, яка потрібна для управління повноцінною ескадрилією“, – пише видання.

Наголошено, що такими темпами Київ не зможе ввести в бій ескадрилью F-16 як мінімум до кінця майбутнього 2025 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *