4 Липня, 2024
Тариф на світло для українців підвищили лише з однієї причини: у Міненерго пояснили нову ціну

Тариф на світло для українців підвищили лише з однієї причини: у Міненерго пояснили нову ціну

Підвищення тарифу на електроенергію з 1 червня стало вимушеним заходом. А єдина причина зростання цін на електрику для населення – наслідки масованих російських атак на українську енергетику, які призвели до втрати 9 ГВт потужностей.

Про це заявила заступниця міністра енергетики Світлана Грінчук. “Підвищення тарифу – це вимушений крок, підвищення тарифу – це вимушений крок, єдина причина якого – це значні втрати в енергосистемі після ворожих обстрілів“, – зазначила вона. obozrevatel.com

За словами Грінчук, зростання тарифу допоможе у ремонтній кампанії об’єктів електрогенерації. Це необхідно, щоб українська енергетика могла підготуватися до зими.

“Тариф для населення дозволяє нам продовжити наймасштабнішу за часів незалежності ремонтну кампанію в енергетиці, аби максимально підготувати енергосистему до зими, додати до неї додаткові потужності, а також певною мірою відновити державну генерацію”, – заявила чиновниця.

Вона уточнила, що тариф для населення 4,32 грн за кВт*год покриває виключно собівартість виробництва та передачі електроенергії побутовим споживачам. Ринкова ж вартість однієї кіловат-години становить понад 7,5 грн.

“Чинний тариф покриває собівартість виробництва 1 кВт*год двома державними енергокомпаніями – “Енергоатомом” та “Укргідроенерго”, а також передачу електроенергії та її розподіл”, – сказала Грінчук.

Представниця Міненерго нагадала, що літо-2024 буде складним. “Ремонтна кампанія триває 24/7, енергетики працюють цілодобово. Це дає нам надію, що восени та взимку ситуація зміниться на краще”, – вважає Грінчук.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *