7 Липня, 2024
У спину вдарив Китай: одразу після санкцій США, Росії прилетів “сюрприз” від КНР

У спину вдарив Китай: одразу після санкцій США, Росії прилетів “сюрприз” від КНР

У важкий для Москви момент Китай показує, що не ризикуватиме своєю економікою та зв’язками із Заходом заради Росії.

Поки Росія намагається прийти до тями від нового пакету санкцій, Китай завдав несподіваного удару по російській економіці. Інформаційне агентство Reuters повідомляєщо російські філії китайських банків зупинили обробку розрахунків у російсько-китайській торгівлі в доларах та євро.

Російські експерти вже б’ють на сполох і заявляють про те, що зросте ризик обвалення експорту та імпорту в межах 10-25% у наступні півроку через неможливість оплачувати зовнішньоторговельні операції у доларах та євро.

Це може призвести до дефіциту критичного імпорту, загальмувавши інвестиційну активність. Після цього почне дорожчати імпорт, за яким Ціни підскочуть на 20-30%.

Експерти наголошують, що тепер ризик деградації валютних транзакцій із Китаєм на побоюваннях вторинних санкцій перетворився з гіпотетичного на реальність. Висока ймовірність, що великі китайські банки уникатимуть будь-якої взаємодії з Мосбіржею, НКЦ та НРД, маючи досвід обмеженої участі у валютній інтеграції без санкцій.

Російський економічний аналітик і блогер Анатолій Несміян зазначає, що Росія і так рухалася до повної колоніальної залежності від Китаю, проте тепер ситуація виглядає ще страшнішою. Фактично, Росія повністю втрачає свій економічний суверенітет.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *