2 Липня, 2024
Школи серйозно струсить: МОН запроваджує нову систему навчання для старших класів

Школи серйозно струсить: МОН запроваджує нову систему навчання для старших класів

З 2027 року в Україні буде запроваджено трирічну профільну середню освіту для 10–12 класів. Заступник міністра освіти та науки Андрій Сташков розповів “24 каналу” про нові типи навчальних закладів для старшокласників та особливості реформи.

Чиновник зазначив, що у 2027 році учні, які вступають до 10 класу, навчатимуться у нових типах навчальних закладів:

академічні ліцеї;
професійні коледжі.

У цих установах вони здобуватимуть освіту за новими стандартами, які Кабмін затвердить найближчим часом. Новий стандарт включатиме сучасні підходи до організації освітнього процесу.

“Старша профільна школа матиме профіль, який становить собою певні навчальні програми з ядром, базовим компонентом та поглибленим вивченням окремих предметів, а також надасть учням можливість обирати предмети за своїм інтересом”, – заявив Сташков.

Це одна з особливостей. Друга полягає у тому, що додається додатковий рік навчання.

“Це – 10 клас, адаптаційний рік. Учні навчатимуться 12 років замість 11, як у більшості країн ЄС та світу, де середня освіта триває 12 років і більше,” – уточнив чиновник.

Школи повинні допомагати обирати професію

У МОН також зазначають, що учні в Україні практично не мають впливу на вибір предметів. За гуманітарними профілями навчається близько 70% учнів. Школам не вистачає матеріально-технічних ресурсів для підвищення якості освіти з природничих наук та IT-профілів.

При цьому школи мають допомагати молодим людям визначатись із майбутньою професією. Ринок праці постійно змінюється, і країна не може в умовах війни вкладати кошти в освіту людей, які згодом не працюватимуть за фахом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *