1 Липня, 2025
1 літр готового розчину під корінь. Підживлюємо капусту для тугих і соковитих качанів: схема для будь-якого ґрунту

1 літр готового розчину під корінь. Підживлюємо капусту для тугих і соковитих качанів: схема для будь-якого ґрунту

Білокочанна капуста за природою своєю апетит має сильний! Щоб качани капусти росли щільними та соковитими, їй крім якісних поливів потрібні ще й певні підживлення, внесені у потрібний термін

Запорукою правильного розвитку білокачанної капусти є чергування підживлень органічних і мінеральних. Якщо ми зупинимося лише на одному типі добрив, то головки не зможуть набрати маси або виражений смак

Коренева система білокачанної капусти за масивністю програє її надземній частині. Вся сила садової пані полягає у її листі. Зростання листя прямо пов’язане з доступним до засвоєння азотом у грунті. Цей елемент завжди повинен бути в достатку, щоб культура його безпроблемно вбирала в себе, коли їй це потрібно. Іншими маніпуляціями та елементами ми стимулюємо качани на щільне закручування.

За закручування листя та його смак відповідає калій, він же впливає на терміни зберігання урожаю. Його слід вносити на етапі наливу кочанів.

Щоб коріння змогли прогодувати великі головки, їх удобрюють фосфором на початку сезону та в середині. При слабкому прирості маси фосфор можна вносити додатково. Він зайвим не буде точно.

Кальцій – основний елемент для розвитку імунітету капусти. При його дефіциті бувають часті зараження грибковими патогенами. Особливо явно це проявляється на кислих ґрунтах. Також кальцій, як і калій, відповідає за зберігання головок. Його практично додавати через комплекси.

Магній капусті теж необхідних, але у невеликих кількостях. Особливо він необхідний, коли у капусти жовтіє і сохне листя без видимих ​​причин. Дефіцит магнію найчастіше проявляється на піщаних ґрунтах і при перегодовуванні калієм.

Бор – запобігає гниття середини качанів. Особливо доречний він у фазу наливу головок.

Молібден допоможе землеробів у яких тип грунтів кислий. Він допомагає рослинам засвоювати азот, фосфор та калій – фундаментальні елементи.

Дати все перераховане капусті лише через органічні підживлення – неможливо. Але й одними мінералами годувати культуру теж не варіант, адже вони обтяжують ґрунт. Тому удобрювати білокачанну капусту слід через чергування типів підживлення.

Перший раз підживлення білокачанної капусти проводиться через 2 тижні після висаджування розсади. У цей час у пріоритеті азот. Його можна дати у будь-якій формі: через настої з бур’янів, гній, біогумус. Якщо розглядати мінерали, то підійдуть: аміачна селітра (25г на 10л), сечовина (30г на 10л), нітроамофоска (35г на 10л).

Ще через пару тижнів раціон потрібно збагачувати. Тепер годуємо або будь-яким комплексом, що має позначку «Для капусти», або готуємо харчування самі. Особисто я волію на цій фазі підгодовувати капусту сумішшю, що складається з: 2ст.л азофоски і 1 ст.л. гумату натрію, з’єднаних у 10л води. Витрата готового складу по 1л на корінь. Але деякі просто золою посадки опудрюють, але такий варіант далекий від ідеального.

Наступного разу удобрювати капусту слід при наливі качанів. З такою метою знову можна скористатися комплексом чи зробити суміш самостійно. Для другого варіанта підійде 1ст.л. монофосфату калію та 3г борної кислоти, з’єднаних у 10л гарячої води. Використовуємо добриво лише після остигання. Альтернативно удобрюють білокачанну капусту і покращеною мінералами органікою. Наприклад, беруть 1 частину гною, заливають її 10 частинами води і через 5 днів у цій масі розводять мінерали які містять калій, кальцій і фосфор.

На ділянках з бідним ґрунтом виростити щільні та смачні головки капусти особливо складно. Щоб отримати найкращий результат, слід двічі, з інтервалом у два тижні, обприскувати посадки борною кислотою, як тільки вони почнуть формування качанів. Оптимальна концентрація препарату – 10г на 10л води, але спочатку готують концентрат шляхом розчинення 10г кислоти в 1л гарячої води.

Ще через два тижні після чергового кореневого підживлення капусту середніх та пізніх сортів заправляють висококалорійними складами, в яких переважають фосфор та калій. Азот уже не потрібен.

Пізньостиглі сорти білокачанної капусти удобрювати потрібно додатково, приблизно за 20 днів до їх збирання. З такою метою використовувати потрібно лише ті добрива, у складі яких калій першим стоїть. Зазвичай дозування 30г на 10л води

Хоча б 1-2 рази за сезон білокачанну капусту треба удобрювати комплексними складами, що мають молібден та магній

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *