Домашні вареники – це справжнє мистецтво. І головне в цьому мистецтві – правильно замішане тісто. Саме від нього залежить, наскільки красивою та акуратною вийде страва, чи не буде нічого розпадатися, розклеюватися або розвалюватися. Перевірені рецепти
- Тісто для вареників на кефірі
Простий, доступний і, мабуть, найпопулярніший рецепт.
Тобі знадобиться: 2 склянки борошна, 1 склянка кефіру, 1 ч.л. цукру, 1 ч. л. солі, 1 дрібка соди.
Приготування: Змішай кефір із сіллю та цукром, додай соду та залиш на пару хвилин. Влий кефір в просіяне борошно і вимішай еластичне тісто. Дай тісту півгодини відпочити.
- Тісто для вареників на воді
Якщо під рукою не було кефіру чи молока, то вистачить навіть звичайної води.
Тобі знадобиться: 3 склянки борошна, 1 склянка води, 1 яйце, 3 ст. соняшникової олії, 0,5 ч.л. солі.
Приготування: Збий яйце з сіллю, додай воду та перемішай. Влий це в просіяне борошно, туди ж додай олію і заміси пружне тісто. Облиш його на 15 хвилин.
- Тісто для вареників на кип’ятку
Вареники з цього тіста не розклеюються та не рвуться.
Тобі знадобиться: 3 склянки борошна, 1 склянка кип’ятку, 1 яйце, 2 ст.л. соняшникової олії, 0,5 ч.л. солі.
Приготування: Збий яйце з олією і сіллю, і вилий в просіяне борошно. Злегка перемішай і влий туди ж кип’яток. Вимішуй тісто спочатку лопаткою, а коли трохи охолоне – руками. Дай йому остаточно охолонути.
- Тісто для вареників на сироватці
Якщо в тебе залишилося трохи сироватки від домашнього сиру, то це її зоряний час!
Тобі знадобиться: 3 склянки борошна, 200 мл сироватки, 50 мл води, 0,5 ч.л. солі та соди.
Приготування: Змішай просіяне борошно з сіллю і содою, а сироватку з водою. З’єднайте обидві частини і вимішуй пружне тісто мінімум 5 хвилин.
- Тісто для вареників на молоці
Універсальне тісто для будь-якої солодкої та несолодкої начинки.
Тобі знадобиться: 300 г борошна, 100 мл молока, 1 яйце, 1 ст.л. соняшникової олії, по 0,5 ч.л. солі та соди.
Приготування: Змішай тепле молоко, сіль та олію. Додай яйце і збий все вінчиком. Додай соду і поступово введи просіяне борошно. Заміси щільне тісто.
- Тісто для вареників без яєць
Тісто без яєць потрібно особливо ретельно вимішувати.
Тобі знадобиться: 250 мл води, 3,5 склянки борошна, 3 ст.л. соняшникової олії, 1 ч.л. солі.
Приготування: Борошно просіяне змішай з сіллю, зроби поглиблення і влий туди воду і олію. Заміс круте тісто руками і дай йому відпочити мінімум 15 хвилин.
- Тісто для вареників на дріжджах
Хто сказав, що для вареників підходить лише бездрожжеве тісто?
Тобі знадобиться: 1,5 кг борошна, 500 мл молока, 40 г дріжджів, 0,5 ч.л. солі, 2 ст.л. цукру, 2 ст.л. соняшникової олії.
Приготування: Розчини дріжджі, сіль та цукор у теплому молоці, додай ложку соняшникової олії та залиш на пару хвилин. Додай половину просіяного борошна, ще ложку олії та решту борошна. Вимішай тісто і залиш його під рушником на півгодини.
- Тісто для вареників із содою
Якщо тобі подобається пишніше тісто для вареників, тоді зверни увагу на цей рецепт!
Тобі знадобиться: 3 склянки борошна, 1 склянка кефіру, 1 яйце, 1 ч.л. соди, 1 дрібка солі.
Приготування: Змішай кефір із сіллю та содою, і залиш на пару хвилин. Додай яйце, а потім поступово вмішай у тісто борошно, поки воно не почне відставати від рук.
- Пісне тісто для вареників
Незважаючи на те, що воно готується просто з борошна та води, таке тісто буде досить еластичним.
Тобі знадобиться: 3 склянки борошна, 1 склянка води, 0,5 ч.л. солі.
Приготування: Змішай просіяне борошно з сіллю і поступово влий теплу воду. Вимішуйте тісто близько 10 хвилин, щоб краще виділилася клейковина. Це особливо важливо для тіста без яєць та олії!
- Тісто для вареників на кислому молоці
Скисло молоко – хороша основа для будь-якого тіста і в тому числі для вареників.
Тобі знадобиться: 300 мл кислого молока, 3 склянки борошна, 1 яйце, 1 дрібка солі, 1 ч.л. цукру, 1 дрібка соди.
Приготування: Збий вінчиком яйце з кислим молоком, додай цукор, сіль і соду, і залиш на пару хвилин. Коли пройде реакція, поступово додай у тісто просіяне борошно і вимішай до однорідності.
- Тісто для вареників на розсолі
Замість огіркового розсолу можна взяти розсіл чи маринад від інших овочів та грибів.
Тобі знадобиться: 700 г борошна, 300 мл води, 2 яйця, 2 ст.л. розсолу, 3 ст.л. соняшникової олії.
Приготування: Підігрій воду і змішай з розсолом, олією і яйцями. Поступово влий її в просіяне борошно і заміси круте тісто. За потреби додай більше борошна.
- Тісто для вареників на ряженці
Практично будь-яка молочна та кисломолочна основа підходить для приготування тіста.
Тобі знадобиться: 450 г борошна, 1 яйце, 1/2 склянки ряжанки, 1/2 склянки води, 2 ст.л. соняшникової олії, 0,5 ч.л. солі.
Приготування: Просій 300 г борошна і влий до нього яйце, теплу воду та ряжанку. Заміси тісто, додай сіль і соняшникову олію, і потім поступово введи решту просіяного борошна.
- Тісто для вареників на рисовому борошні
При роботі з рисовим борошном дуже важливо дотримуватися пропорцій.
Тобі знадобиться: 450 г рисового борошна, 250 мл води, 1 яйце, 1 ч.л. солі.
Приготування: Збий яйце з сіллю до піни, додай воду і перемішай вінчиком. Поступово додай рисове борошно, заміси тісто і дай йому трохи відпочити.
- Тісто для вареників на картопляному відварі
Особливо зручно готувати таке тісто для вареників з картоплею, від якої залишився відвар.
Тобі знадобиться: 250 мл картопляного відвару, 400 г борошна, 15 мл соняшникової олії, 1 дрібка солі.
Приготування: Змішай теплий картопляний відвар, олію та сіль до її розчинення. Частина вмішай в тісто борошно і залиш його відпочити на півгодини.
- Тісто для вареників на мінералці з оцтом
Ще один класичний і перевірений роками спосіб, як зробити тісто слухняним та м’яким.
Тобі знадобиться: 500 г борошна, 1 яйце, 250 мл мінералки, 1 ст.л. оцту, 1 ст.л. соняшникової олії, 0,5 ч.л. солі.
Приготування: Збий яйце з олією, оцтом і сіллю. Додай мінералку і перемішай все вінчиком. Поступово додай просіяне борошно і вимішай однорідне тісто.
- Тісто для вареників на томатному соку
Замість томатного соку можеш просто розвести у гарячій воді ложку томатної пасти.
Тобі знадобиться: 1 склянка томатного соку, 3 склянки борошна, 0,5 ч.л. солі, 2 ст.л. соняшникової олії.
Приготування: Просій половину борошна і зроби поглиблення. Доведи томатний сік до кипіння і влий у борошно. Додай олію і сіль, і перемішай все ложкою. Поступово введи борошно, що залишилося. Коли тісто охолоне, добре вимішати його руками, і залиш відпочити на півгодини.
- Тісто для вареників з буряком
Ефектне червоне тісто, від якого будуть у захваті дорослі та діти.
Тобі знадобиться: 400 г борошна, 150 мл бурякового соку, 40 мл води, 20 мл соняшникової олії, 1 дрібка солі.
Приготування: Змішай сік буряків, воду, олію та сіль. Поступово додай у тісто просіяне борошно, вимішай і залиш його під плівкою в холодильнику на півгодини.
- Тісто для вареників на вишневому соку
Ще одне червоне тісто, але тепер для солодких вареників.
Тобі знадобиться: 300 г борошна, 150 мл вишневого соку, 10 г вершкового масла, 20 г цукру, 1 ст.л. олії, 1 дрібка солі.
Приготування: Закип’яти вишневий сік з цукром, додай вершкове та олію і перемішай. Додай сіль і поступово вводи в тісто борошно, поки воно не перестане липнути до рук. Залиш тісто на 15 хвилин відпочити.
- Тісто для вареників зі шпинатом
Продовжуючи історію із кольоровим тістом, тепер пропонуємо зелений варіант.
Тобі знадобиться: 300 г борошна, 1 яйце, 50 г шпинату, 100 мл води, 1 ч. л. солі.
Приготування: Подрібніть шпинат у блендері до максимально однорідної консистенції. У просіяне борошно розбий яйце, додай сіль, воду та шпинатне пюре. Вимішай однорідне тісто.
- Тісто для вареників з куркумою
Приготувати красиве жовте тісто просто – достатньо куркуми!
Тобі знадобиться: 2 склянки борошна, 1/2 склянки води, 1 ч.л. куркуми, 0,5 ч.л. солі.
Приготування: Змішай просіяне борошно, сіль і куркуму. Поступово влий воду кімнатної температури і вимішай еластичне тісто. Залиш його на 15 хвилин під рушником.