20 Травня, 2024
Якщо цього немає в авто – вліплять штраф: юрист попередив усіх водіїв про вимогу закону

Якщо цього немає в авто – вліплять штраф: юрист попередив усіх водіїв про вимогу закону

Водіям потрібно бути уважними аби не отримати штраф, якщо важливого предмета нема в їх авто

Наявність вогнегасника в автомобілях в Україні обов’язкова. Часто буває, що працівники поліції виписують штраф, якщо його немає. Але насправді таке порушення передбачає тільки попередження. Про це в коментарі РБК-Україна каже юрист практики цивільного та господарського права ЮК “Приходько та партнери” Дмитро Зал.

Він пояснив, яка відповідальність насправді передбачена, якщо у вашому авто немає вогнегасника і поліцейський зафіксував таке порушення.

Чи обов’язково мати вогнегасник у машині

Всі водії знають, що вогнегасник завжди обов’язково має бути в автомобілі. Але не всім відомо, що за його відсутність передбачений не штраф, а попередження.

Обовʼязок водія мати на легковому автомобілі вогнегасник регламентовано п.31.4.7 ПДР України. Цей пункт встановлює, що водіям заборонена експлуатація транспортних засобів, зокрема, за відсутності справного вогнегасника на легковому, вантажному автомобілі, автобусі, підтверджує Дмитро Зал

“Доволі часто поліцейські виписують водіям легкових автомобілів штраф за ч. 1 ст. 121 КУпАП та штрафують на 340 гривень. Але хочу звернути увагу водіїв на те, що така постанова не відповідає приписам законодавства”, – каже юрист.

Це пов’язано з тим, що ст. 121 КУпАП встановлює відповідальність за керування транспортним засобом, який має технічні несправності. Але в той же час відсутність в легковому автомобілі вогнегасника не свідчить про технічні несправності, з якими забороняється його експлуатація.

“Таким чином виходить, що штраф за керування автомобілем без вогнегасника є незаконним. Таке порушення необхідно кваліфікувати за ст. 125 КУпАП (інші порушення ПДР), яка передбачає лише попередження”, – звертає увагу співрозмовник.

Важливо: Попередження замість штрафу також передбачене за відсутність в автомобілі аптечки і знака аварійної зупинки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *