Поділюсь порадами щодо тривалого збереження врожаю часнику та цибулі:
Приступайте до збирання врожаю, коли більшість бадилля (близько 80%) пожовкне.
Посадіть поруч із чорною редькою – вона виділяє речовини, що перешкоджають розмноженню шкідливих мікробів та запобігає шийній гнилищі.
- Забезпечте ретельне сушіння врожаю відразу після збору, перевертаючи його на грядці. Переконайтеся, що погода яскрава і температура повітря коливається між 30-35 градусами.
- Якщо у головок є паростки, то вкоротіть бадилля, залишивши лише коротку шийку довжиною близько 50 мм.
- Дочекайтеся, поки врожай повністю просохне в приміщенні, особливо зверніть увагу на шийку.
- Пройдіться по врожаю, відсортувавши та видаливши пошкоджені або заражені цибулини – їх не можна зберігати.
- У часнику відсікайте стебла, а коріння злегка підсмажте, щоб запобігти пересиханню.
- Щоб покращити умови зберігання часнику, його можна обробити парафіном і потім зберігати у тканинних мішках.
- Якщо часник почав проростати, краще промийте, просушіть, очистіть, подрібніть і потім заморозьте.