19 Вересня, 2024
7 сеpпня. Яке cьогодні cвято. Що обов’язково треба зpобити в цей день, щoб був добpобут у cім’ї Screenshot

7 сеpпня. Яке cьогодні cвято. Що обов’язково треба зpобити в цей день, щoб був добpобут у cім’ї

Яке церковне свято відзначають 7 серпня за новим і старим стилем, заборони дня, у кого іменини.

7 серпня за новим церковним календарем православні віряни згадують преподобних Пимена Багатохворобливого, Печерського і Пимена, ігумена, пісника Печерського.

У народному календарі день прозвали Марини – Пимени. Розповідаємо про традиції та прикмети 7 серпня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем

7 серпня 2024 року – яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем
2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря – збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

7 серпня за новим церковним календарем (20 серпня за старим) – день пам’яті двох преподобних, Пимена Багатохворобливого, Печерського і Пимена, ігумена, пісника Печерського.

Пимен Печерський жив у XI-XII століттях. Він був слабкою дитиною і сам попросив батьків відвезти його в Києво-Печерську лавру.

Батьки відвезли сина і стали молити про його зцілення. Пимен же вирішив залишитися в Лаврі – згідно з переказами, його залишили в монастирі, а обряд постригу здійснили ангели.

В обителі Пимен прожив ще 20 років, а за 3 дні до його смерті сталося диво – він одужав: над церквою з’явилися три вогняні стовпи, і чернець раптом зцілився. Він зміг обійти весь монастир, попрощався з усіма і заповів поховати його в печері, де були мощі преподобного Антонія (Ближні печери).

20 серпня також згадують Пимена, постника Печерського. Про нього збереглося мало інформації. Відомо, що він їв тільки раз на тиждень, але працював нарівні з іншими і ніколи не слабшав від свого посту. Через ніч стояв на молитві. Мощі святого спочивають у Дальніх печерах Києво-Печерської лаври.

Церковне свято 7 серпня за старим стилем

Раніше ми розповідали, яке сьогодні церковне свято відзначають за старим календарним стилем – що можна і не можна робити на Успіння праведної Анни, матері Богородиці.

Про що говорять прикмети на 7 серпня

За прикметами дня можна дізнатися погоду найближчим часом і якою буде зима:

туман розсіявся разом зі сходом сонця – буде гарна погода;
світанок червоний і хмари на горизонті вишикувалися в одну лінію – до дощу;
павуків не видно – погода зіпсується;
лелеки готуються відлітати – до ранньої зими.

У народному календарі 7 серпня – свято Марини – Пимени. Прозвали його так тому, що цього дня також звершується пам’ять мученика Марина Кесарійського. Народне свято 7 серпня відоме під назвами Маринин день, Анна Літня, Анна Зимовказівниця, Холодниця. Вважається, що з цього дня йде літо.

Що не можна робити 7 серпня

7 серпня, як і в інший день, церква виступає проти лихослів’я, лайки, пліток, злості та заздрості, жадібності, помсти, відчаю. Забороняється відмовляти в допомозі тому, хто просить.

Народні прикмети забороняють чіпати лелек і тим паче шкодити їм – у дім прийдуть хвороби та біди.

Триває Успенський піст – до свята Успіння Богородиці 15 серпня. Тим, хто дотримується посту, в цей час не можна їсти продукти тваринного походження.

Що можна робити 7 серпня

До святого Пимена Багатоболезненного звертаються з молитвами про зцілення від недуг.

Вважається, що цього дня потрібно обов’язково допомогти хворим, бідним, знедоленим, подати милостиню, зробити внесок на благодійність – усі добрі справи принесуть добробут у сім’ю.

7 серпня традиційно закінчують збір малини й обов’язково печуть малиновий пиріг.

Також за старих часів цього дня особливо шанували лелек – як покровителів сім’ї та дому.

7 серпня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександр, Олексій, Афанасій, Василь, Дмитро, Іван, Михайло, Петро.

За старим стилем іменини святкують Олександр, Макар, Анна.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *