Найсмачніший запашний хліб можна приготувати вдома за допомогою мультиварки, яка знайдеться майже у кожної господині. У деяких моделей передбачений режим «хліб», що складається з двох циклів — підйом тіста та випікання. Це дуже зручний спосіб приготування, особливо для початківців
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне 200 гр.;
- Борошно житнє 100 гр.;
- Вода 200 мл.;
- Олія 1 ст. л.;
- Дріжджі сухі активні 1 ч. л.;
- Цукор 1 ч. л.;
- Сіль 0.5 ч. л.;
- Розпушувач для тіста 1 ч. л.;
- Насіння 1 жменя.
Спосіб приготування:
- Просійте обидва види борошна та перемішайте їх між собою.
- Додайте розпушувач, дріжджі та цукор.
- Воду перемішайте з олією та сіллю, додайте до сухих інгредієнтів та замісіть тісто.
- За бажанням, додайте в тісто сухі трави, ягоди ялівцю, цибулю, часник або для користі насіння соняшнику, гарбуза, льону.
- Змастіть колобок з тіста олією та помістіть його в чашу, також змащену олією.
- Покладіть тісто в центрі чаші на деякій відстані від її бортів, щоб йому було куди підійматися.
- Встановіть режим «йогурт» на 1-1,5 години або «мультиповар 30-40 градусів» на 1, — 1,5 години.
- Тісту потрібно до початку випічки піднятися в два рази, тому приблизно в середині часу, витягніть його з чаші, добре обімніть та поверніть на місце.
- Коли воно підійметься вдруге, включіть режим «випічка» на 1 годину й приблизно через 45 хвилин переверніть буханець.
- Нехай останні 15 хвилин хліб допікається з іншого боку.
- Після звукового сигналу бажано відразу ж витягти хліб, інакше на його поверхню може накапати конденсат.
- Готовий хліб на кілька хвилин вкрийте рушником.