Сьогодні приготуємо цілих 8 простих соусів на сметані. Всі соуси різні, але всі смачні. Розповім до яких страв вони підходять. А також як можна модифікувати кожен соус під Ваші смаки.
За матеріалами Мандаринка
1. Сметанно-грибний соус
- Цибуля – 1 шт.
- Шампіньйони – 100 гр.
- Соняшникова олія – 2 ст.л.
- Вода – 120 мл.
- Сметана – 200 гр.
- Сіль
Приготування
Наріжемо дрібно цибулю і гриби.
Відправляємо цибулю на сковороду з олією і смажимо до розм’якшення, додаємо гриби тушкуємо 3 хвилини під кришкою.
Додаємо воду, накриваємо кришкою тушкуємо ще 5 хвилин на слабкому вогні.
Знімаємо кришку тушкуємо до випаровування рідини. Викладемо гриби в миску, додаємо сметану, добре перемішуємо.
Так само грибну масу можна пропустити через блендер, тоді вийде більш однорідна консистенція соусу.
Смак соусу вершково-грибний з кислинкою.
Такий соус відмінно підходить до курки, до картоплі (пюре, варена картопля, смажена картопля), до пасти.
2. Універсальний сметанний соус (а-ля бешамель)
- Сметана 15% – 200 гр.
- Борошно – 2 ст.л.
- Вода – 20 мл.
- Сіль.
Приготування
Прогріємо сковороду на слабкому вогні, всипаємо борошно, обсмажуємо до рум’яного кольору.
Додаємо на сковороду сметану і воду, постійно мішаємо. Тушкуємо соус пару хвилин на слабкому вогні, поки він не загусне.
Смак соусу досить нейтральний вершковий, дуже нагадує класичний соус бешамель, тільки з невеликою кислинкою.
Так само в соус можна додати вершкове масло для посилення вершкового смаку.
Соус підійде як основа для різних модифікацій, в нього можна додати ваші улюблені спеції, буде дуже смачно.
Подавати рекомендую до курки, пасти, картоплі.
3. Томатно-сметанний соус з цибулею.
- Сметана 15% – 200 гр.
- Борошно – 2 ст.л.
- Вода – 40 мл.
- Цибуля – 1 шт.
- Томатна паста – 30 гр.
- Сіль.
Приготування
Прогріємо сковороду на слабкому вогні, всипаємо борошно, обсмажуємо до рум’яного кольору.
Додаємо на сковороду сметану і воду (20 мл.), Постійно мішаємо. Тушкуємо соус пару хвилин на слабкому вогні, поки він не загусне. Знімемо з вогню.
Ріжемо дрібно цибулю. Смажимо до золотистого кольору з крапелькою соняшникової олії, додаємо томатну пасту і воду (20 мл.), тушкуємо пару хвилин.
Сметанну масу перемішуємо з томатною.
Смак соусу ніжний, томатний. Замість томатної пасти можна використовувати пюре зі свіжих або консервованих помідорів, тоді воду при тушкуванні додавати не потрібно.
Соус чудово підходить до страв з м’ясного фаршу (тефтелі, фрикадельок, котлет, їжачкам), до картопляного пюре.
4. Сметана-сирний соус з часником
- Сметана – 200 гр.
- Сир – 50 гр.
- Кріп – 1 пучок.
- Часник – 2 зуб.
- Сіль.
Приготування
Подрібнюємо кріп. Натремо на дрібному тертці сир, часник. Змішаємо кріп, часник, сир зі сметаною.
У соуса сирно-вершковий смак з невеликою гостротою.
Звичайний сир можна замінити сиром з цвіллю.
Соус чудово підходить для м’яса, смаженої або вареної картоплі, а так само овочевих салатів. Також соус підійде як соус для піти і шаурми.
5. Сметанний соус з маринованим огірком і часником
- Сметана – 200 гр.
- Часник – 2 зуб.
- Маринований огірок – 1 шт.
- Кріп – 1 пучок.
Приготування
На тертці дрібно натерти огірок і часник. Наріжемо дрібно зелень. Додамо до сметани часник, огірок, зелень, добре перемішати.
Такий соус дуже схожий на класичний дзадзики, тільки сметану у нас простіше знайти, чим солодкий йогурт.
Маринований огірок можна замінити свіжим, також можна додати Вашу улюблену зелень.
Соус чудово підходить до м’яса, птиці.
6. Сметанний соус з лимоном і часником
- Сметана – 200 гр.
- Кріп – 1 пучок.
- Оливкова олія – 2 ст.л.
- Лимонний сік – 0.5 ч.л.
- Гірчиця – 0,5 ч.л.
- Сіль
Приготування
Подрібнюємо петрушку. Видавлюємо сік з половини середнього лимона. Додаємо до сметани лимонний сік, гірчицю, сметану, оливкову олію, петрушку, сіль. Добре перемішуємо.
Лимон в даному соусі можна замінити лаймом для більшого цитрусового аромату.
Соус відмінно підійде до морепродуктів та риби.
7. Сметанний соус з волоськими горіхами
- Сметана – 200 гр.
- Волоські горіхи – 50 гр.
- Кріп – 1 пучок.
- Соняшникова олія – 1 ст.л.
- Сіль
Приготування
Подрібнимо горіхи в дрібну крихту. Поріжемо дрібно кріп. Змішаємо горіхи, кріп, сіль і сметану.
Такий соус дуже сподобається любителям горіхових соусів. Для гостроти можна додати часник. Також до соусу відмінно підійде кінза.
Соус чудово підходить до курки, м’яса, овочів.
8. Соус зі сметани, аджики і кінзи
- Аджика червона – 2 ст.л.
- Сметана – 200 гр.
- Кінза – 1 гілочка
- Сіль
Приготування
Поріжемо дрібно кінзу. Змішаємо аджику, сметану і кінзу.
Соус виходить досить гострим. Гостроту можна контролювати кількістю аджики. Так само буде смачно якщо додати в соус горіхи, часник, будь-яку іншу зелень.
Якщо любите більш пряний смак можна використовувати зелену аджику, але знайти її в звичайних магазинах досить важко.
Соус відмінно підійде до шаурми, шашликів, хот-догів та й просто з гарячим коржем або лавашем буде смачно! Смачного!