6 Лютого, 2025
Вчимося правильно прищеплювати дерева для багатого врожаю. Метод, перевірений роками!

Вчимося правильно прищеплювати дерева для багатого врожаю. Метод, перевірений роками!

Щеплення за кору називається метод, коли до зрілої яблуні прищеплюють один або кілька інших сортів, для більшої врожайності і стійкості до хвороб або холоду.

Пише Школа Життя

Для цього необхідно спиляти більшу частину основних гілок рослини, а потім, вже, до них прищеплювати гілки. Відстань від стовбура має бути від 70 сантиметрів до 1 метра.

Обрізати повністю всі основні гілки не можна. Вони повинні виконувати свою функцію – «тягнути сік», в зворотньому випадку яблуня загине.

Місце зрізу потрібно обов’язково зачистити, щоб воно швидше зажило. Для цього використовують спеціальний садовий або прищеплювальний ножі.

Надріз робиться на корі гілки вертикально, його довжина – від 4 до 6 сантиметрів. Лезом ножа Ви повинні впертися в деревину.

За допомогою зворотньої сторони ножа, обережно відділяємо і розсовуємо кору підщепи. Це необхідно для легкості входу прищепного держака.

Для тих, хто не знає, що таке підщепа, пояснюємо – це частина стебла до місця самого щеплення і коренева система.

На держаку робите косий зріз, завдовжки не більш 4 діаметра самого держака.

Загострюємо його з іншого боку, щоб він легко міг зайти за кору.

Далі, держак нового сорту, вставляємо за кору підщепи, таким чином, щоб 1-2 мм зрізу були над місцем спилювання.

Щеплення обмотуємо плівкою, шпагатом або звичайною ізоляційною стрічкою, тільки липкою стороною наверх. Якщо Ви використовували шпагат, то наступним кроком у Вас буде змастити садовим варом верхні зрізи, поздовжні розрізи і поверхню спила. Це потрібно для того, щоб не засохли місця щеплень.

Вчимося правильно прищеплювати дерева для багатого врожаю. Метод, перевірений роками!

Використовуючи такий метод, на гілці найчастіше розміщують від 2 до 4 держака, щоб місце зрізу рівномірно заростало. Після 2-3 років залишають тільки найбільш розвинений, щоб вирослі щеплення не заважали один одному.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *