Інгредієнти:
Рецепт тіста:
- • Яйця 3 шт.
- • Цукор 240 г.
- • Згущене молоко 3 ст.л. (80 г)
- • Какао 60 г.
- • Масло вершкове 120 г.
- • Борошно 350 г.
- • Розпушувач 7 г.
- • Сіль 0,5 ч.л.
Крем:
- • Яйця 2 шт.
- • Молоко 300 мл.
- • Цукор 100 г.
- • Масло вершкове 50 г.
- • Крохмаль кукурудзяний 45 г.
- • Сметана 20% 400 г.
- • Сіль щіпка
Ягідний прошарок:
- • Полуниця 350 г. або інші ягоди
- • Цукор 60 г.
- • Крохмаль кукурудзяний 30 г.
Приготування:
Приготування починаю з коржів. У сотейник розміщую яйця, додаю цукор, згущене молоко і добре перемішую.

Просіюю какао порошок. Добре все перемішую і розбиваю грудочки. Тепер додаю вершкове масло і вирушаю до плити.

На мінімальному вогні грію масу і постійно помішую. Потрібно щоб цукор і вершкове масло повністю розчинилися. У мене посуд з товстим дном, якщо у вас немає посуду з товстим дном, можна звичайну миску поставити на водяну баню і точно також помішуючи розчинити цукор.
Далі знімаю з вогню посуд, маса виходить трохи теплою. Додаю просіяне борошно. Для початку додаю 300 г.
З першою порцією борошна додаю розпушувач.

Збираю тісто в грудку лопаткою і потім перекладаю на стіл.


Тісто не потрібно довго вимішувати і сильно забивати борошном. Кількість борошна залежить від якості і також від розміру яєць. Поки тісто тепле ділю його на частини.

Я коржі буду робити діаметром 20 см. Тісто ділю на 10 рівних частин. Для точності краще скористатися вагами. Кульки тіста перекладаю на тарілку, накриваю плівкою і прибираю в холодильник на 1 годину.

За цей час готую крем.
У сотейнику з’єдную яйця, цукор, крохмаль і добре перемішую.

Маса повинна вийти однорідною. Вливаю в ковшик молоко і ставлю на вогонь. При постійному помішуванню вінчиком, заварюю крем до загустіння.
Потрібно весь час помішувати крем, для того щоб крем рівномірно прогрівався і не пригорав. Після того як крем загустів, готую близько 30-40 секунд і знімаю з вогню. Додаю шматочок вершкового масла, добре перемішую і накриваю плівкою в контакт.


Це потрібно зробити для того щоб зверху не утворилося скоринка. Крем потрібно остудити до кімнатної температури. Я його відразу переливаю в інший посуд, так він швидше остигає.
Після охолодження, заварний крем з’єдную зі сметаною, добре перемішую вінчиком для однорідності. Для аромату в крем можна додати ванілін або цедру лимона і крем готовий!

Ще я приготую ягідний прошарок. Але можна обійтися і без нього, буде теж смачно. Заморожену полуницю нарізаю на шматочки, додаю крохмаль, цукор і добре перемішую.

Ставлю ковшик на вогонь і заварюю до запустіння на середньому вогні. Коли маса загусне, перед тим як зняти її з вогню, обов’язково пробую, якщо крупинки крохмалю відчуваються, проварюю ще 30 секунд і знову перевіряю. Крохмаль повинен не відчуватися. Начинку також остуджую до кімнатної температури.

Коли тісто охололо дістаю по одному кульці і розкочую. Я зазвичай розкочую відразу на папері для випічки.
Розкочую діаметром 20-22 см. Вирізую потрібний діаметр за допомогою кондитерського кільця. Якщо немає кільця, можна скористатися кришкою від каструлі, тарілкою і ножем. Обрізки випікаю з коржами.

Корж добре накриваю виделкою і відправляю в добре розігріту духовку до 180 градусів. Випікаю 4-5 хвилин.
Поки випікається корж, я готую наступний. У загальному процесі не дуже довгий, особливо якщо любиш цим займатися!

Готовий корж перекладаю на решітку, коли корж охолоне перекладаю на тарілку. Охолонувші коржі можна складати один на одного.

Тарілку для торта змащую трохи кремом. Викладаю перший корж. Зверху викладаю повну столову ложку ягідної начинки і розподіляю по всьому коржу. Зверху додаю три столові ложки крему і також розподіляю.

І в такій послідовності збираю торт. Цієї кількості крему вистачає також для того щоб покрити торт зверху.


Бока торта я прикрашаю крихтою з обрізків, а зверху просто посипаю какао.

Торт прибираю в холодильник на 8-10 годин для того щоб він просочився.
Тортик виходить дуже смачний, просочений і ніжний. Якщо вам подобається поєднання вишні і шоколаду, спробуйте полуницю замінити на вишню.

Як ви зрозуміли, нічого складного немає, готуйте із задоволенням і радуйте рідних домашнім ніжним десертом.