Розбираємося, коли садити редиску у відкритий ґрунт – при якій температурі і в які дні за місячним календарем
Один із найбільш ранніх овочів, які висівають насамперед, – це редис. Коли садити його на городі, як зрозуміти, що вже час, і які дні у квітні будуть найурожайнішими для посіву за місячним календарем – розповідаємо нижче.
Коли сіяти редис у відкритий ґрунт – погодні прикмети
Зазвичай редис висівають з кінця березня і в квітні. Але, з огляду на нестабільну квітневу погоду і можливі поворотні заморозки, слід орієнтуватися все-таки на погоду і стан ґрунту, а не на календар. Хоча редис і добре переносить t -4°С, але проростати буде гірше.
Перша ознака, що редис уже можна сіяти – земля на грядці легко розпушується. Якщо говорити про те, за якої температури сіяти редис, то температура ґрунту має бути не менше +2°С, а температура повітря – стабільно +15-20°С
Для посіву краще брати ранньостиглі сорти овоча – вони стійкіші до заморозків і стрілкування, а щоб насіння зійшло раніше, можна його проростити, наприклад, загорнути у вологу серветку і залишити на 3 дні.
Коли садити редис за місячним календарем у квітні 2025 року
Багато городників під час посіву овочів, зелені, посадки кущів і дерев орієнтуються також на фази Місяця та його транзит по знаках Зодіаку
Найсприятливішими для посіву редиски та інших коренеплодів датами вважаються ті, коли Місяць перебуває у знаках Тельця, Діви, Козерога.
У квітні це будуть такі дні: 18 (після 17:00), 19, 20, 28, 29 (до 09:30) квітня.
Як садити редис у відкритий ґрунт
Овочу потрібен пухкий і поживний ґрунт без бур’янів і каменів:
- грядку попередньо проливають окропом – це дає змогу зволожити ґрунт, а також трохи прогріти його;
- для посіву роблять борозенки, глибина їх – 3 см, між борозенками – 10-12 см;
- висівають через 5 см, присипають зверху ґрунтом і накривають покривним матеріалом (наприклад, агроволокном).
Якщо потрібно, то в процесі росту редис слід прорідити – залишити між сходами приблизно по 5 см, а також поливати вранці і ввечері, якщо стоїть суха погода. Якщо вологи буде мало, редиска буде гіркою і в’ялою, а також потріскається